2024. március 28., csütörtök

Tanszergyűjtés a Vöröskereszttel

A tanévkezdés, annak ellenére, hogy országunkban elméletileg ingyenes oktatásról beszélünk, igencsak megterheli a családi kasszát. Ez azon családok esetében is így van, ahol mindkét szülő jól fizetett állással rendelkezik, a szociálisan hátrányos helyzetben lévő családokban pedig sokszor megoldhatatlannak tűnik a szükséges taneszközök maradéktalan beszerzése. Ez utóbbiakon szeretne segíteni a Vöröskereszt szabadkai szervezete az Emberiesség az új iskolai győzelmekért elnevezésű akciójával, amelynek keretén belül taneszközöket gyűjtenek a szociálisan veszélyeztetett családokban élő gyermekek részére.

Lapunknak Miodrag Varo, a Vöröskereszt szabadkai helyi szervezetének szakmunkatársa nyilatkozott az akcióról.

Adománygyűjtő doboz az egyik papírüzletben (Fotó: Gergely Árpád)

Adománygyűjtő doboz az egyik papírüzletben (Fotó: Gergely Árpád)

– A Vöröskereszt, mint a régió legnagyobb humanitárius szervezete, jól ismeri a szociális problémákat és a lehetőségeket a városban. Éppen ezért folyamatosan keressük a segítségnyújtás újabb és újabb lehetőségeit, természetesen az igényeknek megfelelően. A korábbi években is terveztünk olyan akciót, amellyel a tanévkezdést szerettük volna megkönnyíteni, de eddig nem sikerült megszerveznünk. Az idén azonban néhány papírüzlettel és azok vezetőivel összefogva sikerült meghirdetnünk az Emberiesség az új iskolai győzelmekért elnevezésű akciónkat, ami már javában tart, és magunk is meglepődtünk, hogy az eddigiek során mennyi adomány érkezett – fogalmazott Miodrag Varo, akitől azt is megtudtuk, hogy a taneszközöket, tanszereket a népkonyha szolgáltatásainak felhasználói között osztják szét. Ezek listáját a Szociális Központ folyamatosan frissíti, és a Vöröskereszt ez alapján készíti el a diákok listáját.

Az akcióban részt vesz a Stil-B, a Mapa 5, a Libra, a ForA-4 és a Papir Commerce papírkereskedés. A Vöröskereszt a továbbiakban is várja a csatlakozni szándékozókat. Ezen papírüzletekben egy-egy gyűjtődobozt helyeztek el, ahova a segíteni szándékozók elhelyezhetik adományaikat, amiket természetesen a Vöröskereszt székházába is elvihetnek a polgárok.

Mint azt Miodrag Varótól megtudtuk, az akció a tervek szerint szeptember közepéig tart, de a végső időpontját konkrétan nem határozták meg, hisz taneszközökre egész évben szükség van.