2024. április 24., szerda

Kerékpáron két ország között

Megkezdődött a bicikliút kiépítése Királyhalmon
Munkálatok a Belgrádi úton (Fotó: Gergely Árpád)

Munkálatok a Belgrádi úton (Fotó: Gergely Árpád)

Az utóbbi időben egyre több szó esik a határátkelésről. Az autók és az autóbuszok több órán keresztül várakoznak a határátkelőknél, és esetenként fél napba is beletelik, mire egy-egy utazó bejut Magyarország, vagyis az Európai Unió területére. A torlódásokra elsősorban nyáron és az ünnepek körül kerül sor, de egy átlagos hétvégén is fennakadásokra számíthatnak a sofőrök. Az áldatlan állapotokra részben megoldást jelenthet a kerékpárral való közlekedés, hisz Szabadka Város települései, illetve például a magyarországi Tompa, Kelebia és Ásotthalom közötti távolság biciklivel is könnyűszerrel teljesíthető. Ehhez persze szükség van a kerékpáros közlekedés körülményeinek javítására. Ezt célozza meg az Interreg-IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretén belül megvalósuló OptiBike projektum.

Újhelyi Ákos (Fotó: Gergely Árpád)

Újhelyi Ákos (Fotó: Gergely Árpád)

Az OptiBike – teljes nevén A határszakasz forgalmának optimalizálása – kerékpárutak tervezése és építése – keretén belül Szabadka Város, Ásotthalom Nagyközség és Tompa Város területén összesen 18 kilométernyi kerékpárút épül, és emellett csak Szabadka területére vonatkozóan megközelítőleg 25 kilométer kerékpárút tervdokumentációja készül el.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Szabadka Város területén Kelebián Tompa irányába az Edvard Kardelj úton 3, míg Királyhalmon a Buki hídtól az ásotthalmi határátkelőig 4,9 kilométer kerékpárutat építenek ki. Pénteken Királyhalmán sajtótájékoztatót tartottak, amelynek keretén belül Újhelyi Ákos projektmenedzser, a Szabadkai Városi Tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja mondta el a projektummal kapcsolatos újdonságokat.

– A kivitelező, a bajmoki Dubrava Kft. Királyhalmon elkezdte az előkészületi munkálatokat a kerékpárút kiépítésére. Hamarosan Kelebián is elkezdődnek a kivitelezési munkálatok. A munkálatok kilencven napig tartanak, ami azt jelenti, hogy a tervek szerint október elejére befejeződhetnek. A munkálatok összértéke áfa nélkül megközelítőleg 65 millió dinár. Ami a két partnertelepülésünket illeti, Tompán már megkezdődtek a kivitelezési munkálatok, míg Ásotthalmon kiírták a kivitelező megválasztására vonatkozó közbeszerzési pályázatot. Az OptiBike projektum teljes költségvetése körülbelül 2,5 millió euró, aminek 85 százalékát az Európai Unió biztosítja – fogalmazott Újhelyi Ákos.

Megváltozik Királyhalom arculata (Fotó: Gergely Árpád)

Megváltozik Királyhalom arculata (Fotó: Gergely Árpád)

Aki az elmúlt napokban Királyhalmon járt, az láthatta a Dubrava cég munkagépeit, amelyek egy időben a település több helyszínén is dolgoznak. A munkálatok következtében a falu arculata jelentős változáson megy át, és a Belgrádi úton és a Vasút utcában kialakított bicikliút az ott lakók életét is átalakíthatja, de a településen áthaladó forgalom is módosulhat, hiszen az új kerékpárúttal kedvező feltételek jönnek létre a határ biciklivel való átlépéséhez. A határ túloldalán Tompa 3,2, Ásotthalom pedig 6,9 kilométer kerékpárutat épít ki a projektum keretén belül, ezáltal is segítve a kerékpáros közlekedést, és ez a környezetvédelem és az egészség szempontjából is jelentős kezdeményezésnek tekinthető.