2024. március 29., péntek

Kilenc országot két keréken

Szerencsésen hazaért Vörös Tamás, az oromhegyesi kerékpáros

Kilenc országot járt meg Vörös Tamás oromhegyesi fiatalember kerékpárjával, összesen 7690 kilométert tett meg mindössze ötvenkét nap alatt, és szerda este megérkezett Magyarkanizsára.

Vörös Tamást egy képen látott hegycsúcs és rajta egy templom indította el az útján (Puskás Károly felvétele)

Vörös Tamást egy képen látott hegycsúcs és rajta egy templom indította el az útján (Puskás Károly felvétele)

A közösségi oldalon figyelemmel követhettük ismerősei jóvoltából, hogy hol tartózkodik éppen, szerdán pedig már ő maga is jelezte, hogy hamarosan megérkezik, egészségben, épségben. Közben néhány faluban a rokonok is várták, ahol pár percet elidőzött, és láthattuk, hogy a fáradtság nyomai csak mutatóba látszanak rajta, ő maga vidám és mosolygós, mint mindig. Magyarkanizsán barátai, a Természetjáró Egyesület tagjai fogadták kitörő örömmel a csapattársukat, aki megvalósította nem mindennapi célját, és kerékpárral körbejárta a fél világot. Lapunknak elmondta, igen rövid idő alatt született meg az ötlet, hogy megtegye ezt a távot.

– Az indulás előtti napon még darabokban volt a biciklim, úgy képzeljék el. Az egész utat nem sok szervezés előzte meg, a vízumokra azonban nagyon figyeltem, nehogy útközben valahol vissza kelljen fordulnom. Szerbiából indultam, innen Magyarországig bicajoztam, majd Szlovákia, Ukrajna, Oroszország, Grúzia, Törökország, Görögország, Bulgária következett, ahonnan a Duna mentén visszatértem, ide haza. Az egész túra ötlete onnan indult, hogy megláttam egy számomra gyönyörű képet, amely egy hegycsúcson lévő templomot ábrázolt, amit nagyon szerettem volna élőben is látni – mesélte Tamás. Azt is megtudtuk tőle, hogy ez a két hónap azért számára sem volt zökkenőmentes, a hegyeken való tekerés például nagyon kimerítő, de edzettsége volt, így az sem bizonyult nagyon megterhelőnek számára. Érdekességként megemlítette, hogy nagyon elszokott ez alatt a két hónap alatt a síkságtól, olyannyira, hogy a tegnap letekert kétszáz kilométert, amit síkságon tett meg, csupán a felének érezte. A legjobban Ukrajna tetszett neki, ahol a rossz utak ellenére számos szép látnivalóval találkozott, a természet szépségeivel, ami számára a kis hegyi utaival a legelragadóbb volt. Az elkövetkezendőkben is tervezget, csak halkan megjegyezte, hogy úgy tudja, Kínába nem kell vízum.