2024. április 19., péntek

Klasszikus értékekre való nevelés

A Paulinumba immár lányok is beiratkozhatnak

A szabadkai Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Kollégium 1962-ben kezdte meg működését. Az egyházi alapítású intézmény tanmenete az általános gimnáziumokét követi. Még mindig várják a diákok jelentkezését. A részletekről msgr. Miocs Józseffel, az intézmény igazgatójával beszélgettünk.

– A Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Kollégium az 1990-es években költözött ebbe az épületbe. Itt található a gimnázium és a kollégium is. A gimnázium klasszikus irányzatú nyelvi gimnázium. A hangsúly elsősorban az anyanyelven, a filozófián, a klasszikus kultúrán, a teológián van. Ez egyházi alapítású gimnázium, nem pedig papképző. Elsősorban filozófiai, történelmi, teológiai tanulmányokra, jogra, valamint a klasszikus irányzatokra készíti fel a tanulókat. Természetesen más szakokra is lehet iratkozni. A gimnázium elvégzése után minden diákunk sikeresen felvételizik a választott egyetemi szakokra. Iskolánknak nagyon jól képzett tanári kara van, és mindannyian arra törekednek, hogy minél nagyobb tudást adjanak át a tanulóknak. A kollégium bentlakóival a nevelő foglalkozik. A tantermekben oktatás délelőtt folyik, délután pedig a bentlakók itt tanulhatnak. Jól felszerelt tantermek, könyvtár, tanulószoba, konditerem és tornaterem is van az épületben. A tanulók étkezése is biztosított. A diákok ingyenesen tanulhatnak az intézményben, a tankönyveket az iskola biztosítja a számukra – osztotta meg lapunkkal msgr. Miocs József.

A Paulinum diákjai koncerteket, irodalmi esteket szerveznek, és rendszeresen eljárnak a kulturális rendezvényekre. A gimnázium jól együttműködik a többi szabadkai középiskolával. Az idei tanév újdonsága, hogy nemcsak fiúk, hanem lányok is jelentkezhetnek az intézménybe.

– A második vatikáni zsinat lehetőséget adott arra, hogy a katolikus iskolák is koedukáltak legyenek. A szülők már régebben is érdeklődtek, hogy a Paulinumba bejöhetnek-e lányok. Elhatároztuk, hogy ettől a tanévtől lányok is iratkozhatnak hozzánk. Várjuk azokat, akik szeretnék elsajátítani a klasszikus kultúrát, szeretnének keresztény értékre való nevelést kapni, többet megtudni az egyházról és a vallásról. A kollégiumban nem lakhatnak bent, hiszen arra nincs lehetőség – tudtuk meg az igazgatótól.

Jelenleg tart a második iratkozási kör, amely augusztus 30-án zárul.

– Olyan okmányokat kell magukkal hozniuk a diákoknak, mint a többi iskolában, tehát a születési anyakönyvi kivonatot, az általános iskola elvégzéséről szóló és a kisérettségi vizsgáról szóló bizonylatot. Mivel egyházi alapítású iskoláról van szó, ezért a keresztlevelet is magukkal kell hozniuk. A szülők a 024/555-340-es telefonszámon és a paulinum@tippnet.rs e-mail-címen tudnak érdeklődni. Ezenkívül személyesen is ellátogathatnak az intézménybe hétköznap 8 és 13.30 között – mondta msgr. Miocs József.