2024. április 20., szombat

Miloš fejedelem után Karađorđe vezér

Hat új autópálya-szakasz építésébe kezdenek

Az országvezetés még ebben az évben, illetve jövőre további hat autópálya kiépítését, illetve bővítését tervezi, jelentette be Zorana Mihajlović építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter. Mint kiemelte, ezzel az építkezéssel párhuzamosan előkészítik a šumadijai Karađorđe vezér közúti folyosó építésének munkálatait, hiszen az elsődleges cél, hogy Szerbiában javítsanak a közúti hálózaton.

Smederevo, 23.08.2019. -Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka gradjevinarstva, saobracaja i infrastrukture Zorana Mihajlovic obisla je danas zavrsne radove na izgradnji nove teretne pruge u Smederevu. Uz vest Bete. (BETAPHOTO/MSGI SRBIJE/MILETA MIRCETI

Mihajlović miniszter újságírói kérdésre rámutatott, hogy a Belgrád–Szarajevó autópálya megépítésének keretében épül majd a Sremska Rača–Kuzmin szakasz is.

– Már dolgozunk a Miloš fejedelem autóút folytatásán, hiszen még május elején elkezdték a munkálatokat a Preljina–Požega szakasz megépítésén. Ugyanakkor aláírtuk a szerződést az Újbelgrád–Surčin szakasz kivitelezőivel is – hangsúlyozta Mihajlović.

Ismertetve a minisztérium infrastruktúrával kapcsolatos terveit Mihajlović elmondta, hogy a tervek között szerepel a Fruška gora-i közúti folyosó, és a Ruma–Šabac–Loznica autóút megépítése is, ahol a munkálatok már november elején elkezdődhetnek.

Ez mellett, hamarosan megkezdik a Morava korridor Preljina és Pojata közötti szakaszának építőmunkálatait, majd a jövő évben folytatják a kitűzött célok megvalósítását, ekkor kerül sor a koszovói Merdare felé vezető autóút Niš és Pločnik közötti szakaszának építésére.

– A šumadijai korridort Karađorđe vozsdnak (az első szerb felkelés vezetőjének – szerz. megj.) neveztük el, és már folynak a tárgyalások a belgrádi Útügyi Intézet illetékeseivel arról, melyik szakaszon lesz gyorsforgalmi út és melyiken autópálya. Még csak a tárgyalások elején tartunk, vagyis a munkacsoportok és az operatív csoportok felállítása zajlik. Azt szeretnénk, ha nemcsak Lazarevacot, Mladenovacot, Aranđelovacot, Topolát, Račát, Svilajnacot, Despotovacot és Bort kötnénk össze, hanem össze szeretnénk kapcsolni a 10-es közúti folyosóval és a Miloš fejedelem autóúttal is – hangsúlyozta a miniszter.

Hozzátette, attól függően, hogy a gyorsforgalmi utak közül gyorsútból, vagy autóútból épül több a Karađorđe vezér šumadijai autópályán, változik az építkezés költsége is, így a beruházás becsült értéke 1,7 millió és 2,4 millió euró között mozog majd.