2024. április 20., szombat

A világbajnokságig gurították

A megpróbáltatás évei után újra büszkék lehetnek a bácskossuthfalviak a tekézőikre

Az újságírói lét egyik előnye, hogy napi szinten tanulhat az ember valamit, és időről időre megbizonyosodhat róla, hogy az egyes vélemények ellenére a mi kis vidékünk még véletlenül sem egy ingerszegény és unalmas szeglete a bolygónknak. Például, hogy egy átlagosnak nevezhető, a bácskai falvak megpróbáltatásokkal tarkított életét élő településen egy, a nemzetközi szabványok szerint megépített, modern tekepálya üzemel.

A bábusportokhoz tartozó, 8 éves kortól ajánlott, nemtől függetlenül játszható tekét az elsősorban az USA-ban népszerű bowlingtól egyebek mellett az különbözteti meg, hogy egyiket 10, a másikat 9 bábuval játsszák. A győzelemhez vezető út viszont mindenhol ugyanaz, minél kevesebb próbálkozással minél több bábut kell ledönteni (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A bábusportokhoz tartozó, 8 éves kortól ajánlott, nemtől függetlenül játszható tekét az elsősorban az USA-ban népszerű bowlingtól egyebek mellett az különbözteti meg, hogy egyiket 10, a másikat 9 bábuval játsszák. A győzelemhez vezető út viszont mindenhol ugyanaz, minél kevesebb próbálkozással minél több bábut kell ledönteni (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Kevesen hallhattak arról is, hogy ezen a bácskossuthfalvi pályán edző Sloboda Sport Egyesület tekecsapatának ifjú játékosait világszinten is jegyzik. A településen évtizedek óta nagy hagyománya van a teke sportnak, mint ahogy Vajdaságban is, a szerbiai válogatott tagjai ugyanis rend szerint főleg a tartományunkból kerülnek ki. Bogárdi József klubelnöktől megtudtuk, hogy a faluja „kuglisai” egykor a Bajsai út mellett üzemelő, régi fürdő mellett, a népnyelven Firis kertnek nevezett döngölt földes pályán hódolhattak szeretett hobbijuknak, mérhették össze a környék falvainak sportolóival a tudományukat. Abban az időben a bábuk és a „kuglik” fából készültek, a gyerekek pedig zsebpénzre tehettek szert, ha beálltak bábuálligatónak, kugliszedőnek.

– Még a hajdani munkássportjátékok keretében, a szép emlékű 80-as években szerettem meg a tekét. Ebben az időben jelentősen erősebb gazdasággal rendelkezett a falunk, és minden magára valamit is adó cégnek, intézménynek volt tekecsapata, akár 12-en is működtek egyszerre, megkapták hozzá az anyagi hátteret. Ebben az időben nagyszabású, a topolyai szakszervezet által is támogatott versenyek is zajlottak községi szinten. A jelenleg is működő, vajdasági ligákban szereplő 9 aktív tagot számláló Sloboda Sport Egyesület teke szakosztálya ebben a formában 1978-ban alakult meg, és élte fénykorát 2003-ig, amikor is üzleti megfontolásból felszámolták a REKI-ben kialakított pályánkat. Eredmények ugyan ez után is születtek, de egy 10 éves, megpróbáltatásokkal övezett időszak következett.

– Először Topolyán voltunk kénytelenek edzeni, majd miután ott is lakat került a Venus fürdő pályájára, Krivajára kerültünk, majd az ottani pályát is ellehetetlenítették. Ekkor Kerényen folytathatta az a kevés bácskossuthfalvi tekéző, akinek még volt hozzá kedve. Falunk helyi közössége felismerte azt a kálváriát, amit meg kellett járnunk, és a topolyai községi önkormányzat támogatásával – miután 2013-ban visszakerült a falu kezébe a REKI – még ugyanabban az évben egy modern, minden nemzetközi kívánalomnak eleget tevő pályát kaphattunk vissza. – nyilatkozta Bogárdi József, aki elárulta azt is, hogy a 2003-as szakadás nagy károkat okozott Bácskossuthfalván a sportágnak, hiszen egy hihetetlenül eredményes, népes és lelkes csapat pályája lett derékba törve. A női csapat 1981-ben alakult meg, a régi pálya tönkre tétele után még két éven át volt aktív, és kevésen múlott, hogy nem kerül az országos A jelzésű szuperligába. A  megpróbáltatás évei nem csak keserűséget, de sikert is hoztak, 2005-ben országos bajnokságon győzedelmeskedett a Lackó Marika és Balla Sándor alkotta vegyes csapat.

Majlát Róbert 21 éve tekézik aktívan, jelenleg a klub csapatkapitánya. Elmondta, hogy a közel 6 évvel ezelőtt átadott, automatizált, digitális, négy sávos pálya egész Észak-Vajdaságból vonzza a sport szerelmeseit.

– Ez a mi pályánk 60 cm-re kiemelkedik a talajból, műanyag lapokból alakították ki, az előző terep alapja beton volt. Az országos szövetségtől rendszeresen érkeznek hozzánk leellenőrizni az állapotát. A kidobó deszka, amin végig megy a játékos lendületet véve, hogy a végén elgurítsa a golyót, az 5,6 méter hosszú. Ma már a tekegolyók kemény műanyagból készülnek, a felnőttek által használatosak 2,80 kilogramm súlyúak a gyermekeké ennél könnyebb, 2,40 kilogrammosak, illetve a legifjabb korosztály 2 kilogrammos golyót kap a kezébe. A sportot 8 éves kortól ajánlják – tudtuk meg a csapatkapitánytól, aki elárulta azt is, hogy a bábuk célzása első látásra ugyan nem tűnik fizikailag megterhelő sportnak, ugyanakkor ez még véletlenül sincs így.

– Előzetes edzés és bemelegítés nélkül igencsak megterheli a szervezetet a teke, mert nagyon is megmozgatja az izmokat. Fel kell készülni rá, főleg a derék- és a karizom, a láb- és a hátizmok vannak megterhelve. A sikeres verseny előfeltétele a minél több edzés, a helyes technika elsajátítása, és persze az összpontosítás. Igyekszünk a falubeli, vagy akár a környékbeli fiatalokkal már egészen kis kortól megismertetni és megszerettetni ezt a sportot, a legifjabbakat hétfőn 17 órára várjuk edzésre – tudtuk meg Majlát Róberttől, a Sloboda Teke Klub csapatkapitától.

Májusban a csehországi  Rakycany adott otthont a tekézők U18-as ifjúsági világbajnokságának. A rangos versenyen az eredményeik alapján két bácskossuthfalvi ifjú is részt vehetett a szerbiai válogatott keret tagjaként. A fiatalok annak köszönhetően kerültek a tekepálya közelébe, hogy amikor hat évvel ezelőtt átadták a felújított tekepályát, utána újra kellett szervezni, toborozni a faluban egykor népes csapatot. A bácskossuthfalvi faluvezetés, a helyi id. Kovács Gyula Általános Iskolával összefogva öt évvel ezelőtt több hétig az iskolai tornaórákat a tekepályán szervezték meg, mintegy 80 gyermeknek volt alkalma kipróbálni a tehetségét. Közülük a legkitartóbbak – a 16 éves Lak Ádám és a 18 éves Frank Szabolcs, „világra szóló” eredményeket produkált az idén, bácsföldváriakkal, Kurcinák Gáborral és Erdeljan Markóval, valamint a kruševaci Ilija Jevremović tekézővel közös csapatot alkotva, az ígéretes 7. helyig küzdötték fel magukat. Erdeljan és Jevremović párosban világelsők lettek ugyanezen a világversenyen. Lak Ádám szavait Frank Szabolcs is megerősíti, a beszélgetés alkalmával jelen van Jovanović Márk is, aki ezúttal nem került be a válogatott keretbe, de szintén eredményes, a Szerbiai Kupa döntőjében is remekül helyt álló 16 éves tekézője a Sloboda klubnak.

– Ahhoz, hogy a keret tagjai lehessünk, előzőleg országos és vajdasági versenyeken kellett győzedelmeskedünk, jó eredményeinkkel pontokat gyűjteni. Szeptemberben indul a versenyszezon, és jelenleg arra edzünk társaimmal. Ez azt jelenti, hogy minden vasárnap lesz egy megmérettetésünk. Fantasztikus élmény volt a csehországi világverseny, és mindent bele fogunk adni, hogy jól zárjuk az előttünk álló szezont is. Szeretnénk, ha ismét lenne lehetőségünk ilyen nemzetközi mezőnyben versenyezni. Természetesen a végső célunk, hogy minél „fényesebben” szerepeljünk, és elérjük azokat a csúcsokat, amiket ebben a sportban el lehet –  mondta Ádám, és fiatal sporttársai egyet értettek vele.

Közben kiderül, hogy a bácskossuthfalvi ifjak az 560–595 közötti egyéni pontjaikkal ugyan még messze vannak a tízszeres világbajnok, világrekord-tartó bácsföldvári Zavarkó Vilmos teljesítményéhez, aki egyéni csúcsával 120 dobással 700 pont fölötti eredményt ért el, de azon dolgoznak, hogy felérjenek a „mesterhez”.

Topolya községben népszerűnek mondható a teke sport, a környéken még Bácsfekehegyen várja a sport szerelmeseit színvonalas és korszerű terep. A bácskossuthfalvi kuglipálya minőségét jelzi az is, hogy a környező falvakból, így Pacsérról, Bajmokról  is rendszeresen átjárnak kuglizni, de Szabadkáról és Palicsról illetve a környékéről is érkeznek sporttársak. A bácskossuthfalvi teke sport főnixmadárként újra felszálló jövőjének reményteljes folytatáshoz hozzá tartozik az is, hogy múlt év óta az észak-bácskai munkás sportjátékok egyik helyszínévé is vált a Sloboda Sport Egyesület teke pályája.

Nyitókép: A bábusportokhoz tartozó, 8 éves kortól ajánlott, nemtől függetlenül játszható tekét az elsősorban az USA-ban népszerű bowlingtól egyebek mellett az különbözteti meg, hogy egyiket 10, a mási