2024. április 19., péntek

Dan Sveti Ištvan praznik odluke

Mate Kočiš: U budućnosti nam jedini zadatak da sledimo put Svetog Ištvana – Ištvan Pastor: Odluke koje se tiču pojedinca i zajednice utiču na celu naciju

Savez vojvođanskih Mađara je u subotu na Paliću održao tradcionalnu manifestaciju „Dan Svetog Ištvana.“ Na 24. manifestaciji po redu govor su održali Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, i Mate Kočiš, izaslanik mađarske vlade i šef Fidesove frakcije u mađarskom parlamentu.

Manifestacija je otpočela u subotičkoj Katedrali Sv. Tereze Aviljske svečanom misom koju je služio dr Čaba Černjak, biskup egerski. U popodnevnim satima posetioce je na šetalištu Palićkog jezera čekao vašar rukotvorina, dok su kod Velike terase koncert održali duvački orkestri iz Morahaloma i Subotice, nakon čega je usledilo ekumensko osvećenje hleba. Novi hleb su osveštali dr Čaba Černjak i Arpad Verbelji u ime Rimokatoličke crkve, Atila Oros, reformatski bački dekan, i Gabor Dolinjski, zamenik biskupa Evangelističke crkve. Posle osvećenja hleba posetiocima se obratio gost manifestacije Mate Kočiš naglasivši da je očuvanje mađarskog identiteta gotovo bez primera u istoriji evropskih država.

Foto: Arpad Gergelj

Foto: Arpad Gergelj

– Danas proslavljamo zajednicu naše nacije, njenu dušu i njeno fizičko nasleđe, koji su nam u protekloj stogodišnjici mnogo pomogli da ostanemo zajedno sa Mađarima u otcepljenim delovima države. Tako smo mogli dokazati svetu da se Mađari mogu razdvojiti granicama, ali kao nacija nikad. Dokazano je i to da od jedne nacije može nastati država, ali da samo od jedne države neće nastati nacija – rekao je Kočiš.

– On je naglasio da je mađarska vlada posebno zahvalna Savezu vojvođanskih Mađara jer obavlja primeran rad u izgradnji zajednice i u kulturi i politici.

.– Uspešna je saradnja sa maticom i sve su bolji odnosi sa Srbima, ali uvek su presudni interesi mađarske zajednice na lokalu, odnosno njihovo sprovođenje u delo – naveo je šef Fidesove frakcije.

U nastavku je rekao da svima može biti jasno da ni u budućnosti nema drugog zadatka, osim da se sledi put Svetog Ištvana, a to znači žaštitu snažne nacije, dobro organizovane države, zakonskog reda, suvereniteta i evropskog hrišćanskog sveta.

– Mi Mađari hiljadu godina znamo šta je naš posao i naše izaslanstvo. Sad kad Evropi preti opasnost, kada naša hrišćanska kultura i vrednosti se nalaze u dosad neviđenim iskustvima, opet možemo računati samo na sebe i naše saveznike – poručio je.

Prema rečima Matea Kočiša, ocrtavaju se konture današnjih političkih ciljeva mađarske nacije.

Foto: Arpad Gergelj

Foto: Arpad Gergelj

– Danas već svi mogu znati čemu se protivimo i svi mogu da vide šta ćemo odbraniti. Iako su evropske diskusije otvorile frontove, one znače i nove šanse, U međuvremenu Mađarska je skupila značajnu snagu za odmeravanje i u srednjoj Evropi je nastao sistem saveza koji je u stanju da se takmiči sa ekonomijom drugih regija i da dovede svoje političke stavove do izražaja u odnosu na budućnost kontinenta. Ponovo smo najsnažnija država u Karpatskom basenu sa kojom vredi sarađivati. Ta saradnja mora se zasnivati na međusobnom poštovanju i miru. Stavranje toga je zajednička odgovornost koju delimo sa susedima i plodovi toga će biti zajednički. Dobro je videti da to sve više njih prepoznaje – napomenuo je političar.

– On je dodao da je priključenje Srbije Evropskoj uniji takođe zajednički istaknuti cilj jer granice u Evropskoj uniji sve više blede, a to pomaže da se osnaže madarsko- madarski i mađarsko-srpski odnosi.

– Uvereni smo da prijemom Srba i vojvođanskih Mađara Unija će biti bogatija i uvereni smo da Srbima sa kojima smo se pre više vekova zajedno borili za Evropu, sve to i pripada. Snažne nacije, zajedničke vrednosti, poštovanje suvereniteta, čvrsti odnosi u kulturi, politici i ekonomiji mogu pomoći da se prežive ova teška vremena – rekao je šef frakcije.

– Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor je na početku govorio o životnom delu Svetog Ištvana rekavši da je dan stvaranja države istovremeno i praznik odluke.

– Kralj Ištvan je morao da donese odluku. Morao je da odluči kako će Mađari u Karpatskom basenu u kojem su pronašli domovinu, opstati kao Mađari, kako mogu imati svoju državu, i kakva treba da bude država da bi opstala u zagrljaju i pod pritiskom drugih naroda. Morao je da vaga, a da pri tom bude pažljiv, jer svaka odluka ima i svoje dobitnike i gubitnike i svaka odluka povlači brojne posledice. Najteži teret koji je pao na kralja Ištvana je to da ga slede Mađari na putu koji je označio svojom odlukom. Sa svim ostalim stvarima bi gubio vreme, uticaj, prostor, a na dugoj stazi i državu.- počeo je svoj govor predsednik stranke.

– U retrospektivnom izlaganju Pastor je naveo da je Sveti Ištvan imao vremena u 42 – godišnjoj vladavini da vidi i doživi da je njegova odluka bila ispravna. Predsednik SVM-a je kazao da istorija nije nikad bila milostiva prema Mađarima, ali je naciju istovremeno učila taktikama preživljavanja, naročito tome da jedino ispravna odluka iza koje staje narod sopstvenom voljom, može osigurati preživljavanje.

– Oholost i sebičnost vodile su ka izgubljenim bitkama, za svaku nepromišljenu odluku koja je u datom momentu obećavala prednost, moralo da se plati visoka cena. Mađari su platili cenu kad su zaboravili na moralno razmatranje odluke Svetog Ištvana, i kad su zaboravili da su na prvom mestu Mađari. Ne protiv drugih, ne izvan Evrope, ne oholo nego samopoštovanjem i snagom za ostvarivanje svojih interesa. Jer na to imaju ista prava kao i drugi narodi. Ni manje ni više, jer se pravo ne meri kilogramima i ne meri se brojem ljudi koji čine naciju – rekao je predsednik SVM-a.

U nastavku Pastor je rekao da je kralj najveći izvor opasnosti video u gubitku nezavisnosti države, ukazujući na to da su pojedini delovi toga aktuelni i nakon 1019 godina od osnivanja države i na koje se moraju dati ispravni odgovori i doneti dobre odluke.

U 2019. godini Mađari ponovo zajednički donose odluke. To što ne živimo u istoj državi ne znači izolaciju od nacije. Odluke su zajedničke, prihvatamo ih i hoćemo da Mađarsku vodi vlada koja želi da zadrži državu kao mađarsku, nezavisnu i hrišćansku, I mađarska zajednica u Vojvodini je donela takvu odluku. Istovremeno mi vojvođanski Mađari moramo doneti i svoje odluke, koje su delom pojedinačne, delom se tiču zajednice. Obe imaju dejstvo i na pojedinca i zajednicu, ali nije preterivanje kad se tvrdi da one utiču na celu naciju – rekao je Ištvan Pastor.

U svom govoru je istakao da posle Trianona mađarstvo nikad, ni u najtežim vremenima nije donelo odluku koom se osporava pripadnost naciji

– Za tih sto godina nije nam oslabljena svest o mađarskom identitetu, ali nas je brojčano manje. To je tako zbog glasa vremena. Zbog toga što je kretanje u prostoru pojednostavljeno i mogu se pobediti daljine koje obećavaju bolje uslove života - naveo je Ištvan Pastor.- U svakoj porodici ima neko ko ne živi tu. Kažu, tako im je bolje. To nije nacionalno pitanje, to je izazov 21. veka, i za Rumune, Poljake, Srbe, i za nas vojvođanske Mađare – rekao je predsednik SVM-a i dodao da pojedinačne odluke drugačije vrste ne isključuju podršku zajednici jer je to pitanje osećanja, vere i privrženosti.

Učešće na izborima, naglasio je Pastor nije politička odluka nego je delovanje za zajednicu.

– Nikad nas neće biti tako malo da ne možemo odlučivati u zajednici. Ali, ako nas ne bude dovoljno kad se donosi odluka, predaćemo sudbinu u ruke onima koji osporavaju sve što nas je u proteklih 100 godina, i 1020 godina održao u zajedništvu i naciji. Dakle, nije pitanje da li se slažemo po nekim diskutabilnim pitanjima, nije pitanje ni to da li se slažemo sa izbornim odlukama većine ili to da li se slažemo da živimo bolje nego pre 20 godina. Mi zapravo treba da donesemo odluku o tome da li nam je iznad svega najvažnije da kao zajednica imamo pravo da formiramo svoj život. – kazao je predsednik stranke.

Kako je rekao kao zajednica imamo pravo da dajemo jednoglasan i neosporan odgovor na pitanje na koji način želimo da živimo kao vojvođanski Mađari i zbog toga je Pastor aludirajući na parlamentarne izbore u narednoj godini, pozvao građane koji su otišli u inostranstvo da se vrate da glasaju.

– U predstojećem periodu želim konkretnim koracima da stvorim uslove u kojima će svi imati mogućnost da otvoreno zauzmu stav i da kažu koga i zbog čega predstavljaju, i da li će ono što predstavljaju unaprediti mađarsku zajednicu. Budite nedvosmisleni da li ste na strani zajedničke odluke koja ojačava naciju, ili se protivite politici razmišljanja u naciji i opstanku zajednice. Jer je situacija tako jednostavna, a toliko je ogroman ulog – poručio je Pastor.

– Nakon svečanih govora Ištvan Pastor i Mate Kovač su presekli osveštan novi hleb, a u nastavku programa su nastupili umetnici Budimpeštanskog opereta.