2024. április 23., kedd
ISKOLAKEZDÉS

Magyar nyelvű tankönyvek nyomában

A tanév kezdete minden évben egyaránt gondba ejti a szülőket és a gyermekeket is. Amellett, hogy gyermekünk iskolába indul és elkísérését is be kell iktatni a napi rutinba, még igen költséges is. És nem csupán a költségek az egyetlen probléma. Meg kell venni a tankönyveket, de hol?

Meglesznek-e a tankönyvek a tanév kezdetéig? (Dávid Csilla felvétele)

Meglesznek-e a tankönyvek a tanév kezdetéig? (Dávid Csilla felvétele)

A napokban utánajártunk, hogy Újvidéken hol tudunk magyar nyelvű tankönyveket beszerezni. Az eredmény a következő: az általános iskolások részére a Tankönyvkiadó Intézet teljes kínálattal rendelkezik, a középiskolások számára azonban hiányos a kínálat. Az újonnan vásárolt tankönyvek igencsak meg tudják terhelni a pénztárcát, így annak is utánajártunk, hogy azokban a könyvesboltokban, ahol használt tankönyveket árusítanak, akad-e valami magyar nyelven. Nos, a válasz nem. De aki nem akar vadonatúj tankönyvekre költeni, az se keseredjen el, a közösségi oldalakon találhatók olyan csoportok, amelyek kifejezetten a már nem használatos tankönyvek adásvételére specializálódtak. Itt konkrét személyektől postai úton vagy lehetőség szerint személyes átvétellel vásárolhatunk kedvező áron tankönyveket. A középiskolások, akik esetleg egyik módon sem találják meg a szükséges könyveket, ne essenek kétségbe. Még él a régi módszer, a középiskola felsőbb osztályának tanulói tankönyveiket szívesen átadják egy kis személyes tapasztalattal együtt.

Az egyéb iskolai felszerelések, mint a füzetek, ceruzák, tollak, táskák és más egyéb kellékek ára igen széles skálán mozog. Minőségi felszerelést nem kizárólag csillagászati áron lehet beszerezni, mindössze egy kis kutatást igényel. Szerencsére a technika vívmányainak köszönhetően az interneten már táblázatok segítségével bizonyos üzletek termékeinek és árainak összehasonlítását is el tudjuk végezni. Ha az időnk megengedi, inkább gyermekünkkel közösen mérjük fel üzletről üzletre a kínálatot, legalább addig is együtt tudunk tölteni egy kis időt, mielőtt véget ér a szünet.