2024. március 28., csütörtök

Számítógép ajándékba

A Bethesda eredményeiről, gondjairól tájékozódott a miniszter

Zoran Đorđević munkaügyi,foglalkoztatási és szociális védelemmel megbízott miniszter személyében rangos vendég látogatott tegnap a topolyai Bethesda Szeretetszolgálat székházába, Saša Srdić, a községi képviselő-testület elnöke és a önkormányzati tisztségviselők kíséretében.

Đorđević miniszter a topolyai Bethesda Szeretetszolgálat napközijében (Kiss Zoltán felvétele)

Đorđević miniszter a topolyai Bethesda Szeretetszolgálat napközijében (Kiss Zoltán felvétele)

Az intézmény dolgozói rövid, ám lényegre törő prezentációban mutatták be a szolgálat mindennapjait, és vázolták fel problémáikat, amelyek elsősorban anyagi hátterűek, de az elhangzottakból kiderült, hogy számos eszközre is szükségük lenne a zavartalan munkához, valamint folyamatosan küzdenek a helyhiánnyal is.

– Sajnos több ilyen problémával küzdő, a Bethesdához hasonló intézmény van Szerbiában. Ezeknek a problémáknak az okai a legtöbb esetben régebbre vezethetők vissza, nem máról holnapra keletkeztek. Dicséretes, hogy vannak ilyen humánus, lelkiismeretes emberek, mint a Bethesda dolgozói, akik érzékelik társadalmunk ilyen nemű szükségleteit, és igyekeznek segítséget nyújtani a rászorulóknak. Egyébként mindig szívesen látogatok Topolyára, már csak azért is, mert itt, a helyi kaszárnyában töltöttem katonaéveimet. Mi a kormányban keressük annak a lehetőségét, hogy kinek milyen módon tudnánk segíteni. Úgy érzem, hogy ez kötelességünk is. Ebben a törekvésünkben természetesen számítunk mind a helyi önkormányzat, mind a tartományi kormány együttműködésére a jövőben is, annál inkább, mert már a közeljövőben tervezünk egy találkozót velük, illetve a vajdasági szociális intézmények vezetőivel, hogy közösen megoldást találjunk a legégetőbb kérdésekre. Bízom benne, hogy közös erővel sok probléma megoldható – nyilatkozta a miniszter.

Cipó Rózsa, a Bethesda Szeretetszolgálat igazgatója megköszönte a minisztérium ajándékát, a számítógépet, amelyet alkalmassá tudnak tenni a munkájukhoz, a fogyatékkal élő felhasználók foglalkozásaihoz.

– Annak ellenére, hogy rövid idő állt rendelkezésünkre ahhoz, hogy behatóbban elbeszélgessünk, úgy gondolom, hogy gyümölcsöző találkozó volt. Dicsekedni is tudtunk egy kicsit azzal, hogy érvényes működési engedéllyel rendelkezünk, hogy egyre több iskolás gyereket tudunk bekapcsolni a szakszolgálatba, ahol a különböző fejlesztéseket kapják. Emellett beszéltünk a problémákról is, például arról, hogy Topolyán szükség lenne a sérült gyerekek napköziotthonának bővítésére és egy megfelelő járműre is. Erre konkrét ígéretet nem kaptunk a miniszter úrtól, viszont arra igen, hogy ennek érdekében felveszi a kapcsolatot az önkormányzattal, hogy a Bethesda tovább tudjon lépni e téren. Az ajándék számítógépnek nagyon örülünk, mert már korábban is voltak sikeres próbálkozásaink, hogy egyes programok, alkalmazások segítségével minél több gyereket bevonjunk a számítógép adta lehetőségek ismertetésére – mondta a 16 éve működő topolyai szeretetszolgálat igazgatója.