2024. április 25., csütörtök

Az új kenyér tisztelete Zentagunarason

Pénteken kezdődik az újkenyér-ünnep és a falunapi program Zentagunarason. A háromnapos rendezvénysorozat az idén is igen változatos programokat kínál az odalátogatóknak. Pénteken tartják a ruszin nyelvű iskolák találkozóját, szombaton pedig az Újkenyeres Játékok Határok Nélkül című vetélkedőt. A rendezvénysorozat fő napja a vasárnap, amikor szinte egész nap történik valami a faluban.

A tavalyi ünnepség fellépői (Lakatos János felvétele)

A tavalyi ünnepség fellépői (Lakatos János felvétele)

Az idén XVIII. alkalommal kerül megrendezésre az újkenyér-ünnep – számolt be lapunknak Sipos Hajnalka, a zentagunarasi helyi közösség végrehajtó bizottságának elnöke. Ez a rendezvénysorozat egyben a falunapi rendezvény is – tudtuk meg tőle.

– Még nem jelöltünk ki egy olyan jeles dátumot, amihez köthetnénk a falunapot. Ennek az az oka, hogy még nem voltak olyan történelmi kutatások, amelyek egy dátumot ki tudtak volna emelni, amihez valamilyen jeles eseményt tudnánk kötni a falu életéből. Zentagunaras lakosságának többsége mezőgazdasággal foglalkozik, s ez mindig is így volt. Ezért döntöttünk úgy, hogy megünnepeljük az új kenyeret, hiszen a falusi emberek életében ez jeles és fontos esemény. Sok minden ehhez volt köthető, és már régen is megünnepelték az aratás befejezését. Mi ezt az aratóünnepséget egy kicsit modernebb változatba öntöttük – mondta el az elnök.

Az idén egy új dolog is bekerült az újkenyér-ünnep programába. A ruszin iskolák találkozóját minden évben máshol szervezik meg, s az idén került sor Zentagunarasra. Jó pár évvel ezelőtt már volt ilyen rendezvény – számolt be Sipos, majd azt is megtudtuk tőle, hogy több helyről érkeznek résztvevők a találkozóra. A programot úgy állították össze, hogy részben Zentagunarason, részben Topolyán lesznek az események, mivel Topolyán is folyik ruszin nyelvű iskolai oktatás. A találkozó mellett egy átadás fogja ünnepélyesebbé tenni az Újkenyér-ünnep programját – mondta az elnök.

– Hosszú évek küzdelme után sikerült egy tűzoltókamiont kapnunk donáció formájában, egy magyarországi településtől, s hogy ez megvalósuljon, ahhoz nagyon sok ember közreműködésére volt szükség. Az tűzoltókamion nem új, viszont nekünk nagyon sokat jelent, mivel idáig egy több mint 40 éves tartálykocsi szolgált tűzoltásra, amire rá volt szerelve egy pumpa – tudtuk meg Sipostól, aki arról is szólt, hogy az új tűzoltókamiont még nem adták át hivatalosan, de már szükség volt rá 2-3 alkalommal.

A végrehajtó bizottság elnöke végezetül azt is elmondta, hogy a jövő évtől kezdve szeretnének egy kicsit újítani az ünnepség programján, nagyobb teret adnának magának az új kenyérnek, és több programot szerveznének e köré. A részletek még csak most kristályosodnak ki, de mindenképpen látványos dolgok lesznek – tudtuk meg Sipostól.