2024. április 25., csütörtök

Óvintézkedések szükségesek

Meg kell akadályozni az afrikai sertéspestis terjedését – Felvilágosító előadások a topolyai község tenyésztői számára

Az afrikai sertéspestis ellen nincs gyógyszer, az állatok 100 százalékban elhullanak. Szerbiában Mladenovac környékén, Rabrovac, Velika Krsna és Kusatak falvakban regisztrálták elsőként a vírust a közelmúltban. A tenyésztők és a szakemberek attól tartanak, hogy az afrikai sertéspestis sokkal nagyobb méreteket ölthet, mint korábban gondolták.

Könnyebben megfertőződhetnek a szabadban tartott sertések (Forrás:pixabay)

Könnyebben megfertőződhetnek a szabadban tartott sertések (Forrás:pixabay)

Az afrikai sertéspestis korábban Romániában és Bulgáriában jelent meg, s ott eddig már mintegy 130 ezer sertés kellett leölni. A betegség most átterjedt Szerbiára is, és a szakemberek attól félnek, hogy a következő hat hónapban akár több ezer állatot kell majd megsemmisíteni. Mivel az afrikai sertéspestis ellen nincs védőoltás, az egyedüli hatékony módja a betegség megfékezésének az állatok leölése, emellett szükség van a fertőzött területek elszigetelésére és a beteg egyedek szállításának megakadályozására is.

Mikuska Csaba, a Topolyai Sertéstenyésztők Egyesületének elnöke elmondta, fontos hangsúlyozni, hogy az emberekre nem veszélyes a betegség, s az állatok közül is csak a disznót és a vaddisznót támadhatja meg az afrikai sertéspestis vírusa. Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy ezekre az állatokra a vírus végzetes. Az elhullás százszázalékos, s amint megfertőződnek az egyedek, egy két-héten belül el is pusztulnak.

Egyelőre csak három gazdaságban mutatták ki a vírus jelenlétét, Mladenovac környékén és annak három kilométeres körzetében mintegy 400 sertést kellett leölni. Tudni kell, hogy az afrikai sertéspestis vírusa nagyon gyorsan terjed, tehát hatalmas károkat okozhat, ha a szerbiai tenyésztők mostantól kezdve nem viselkednek felelősségteljesen. Nagyon fontos, hogy a tenyésztők a gazdaságukra, farmjukra, telephelyükre ne engedjenek idegeneket, és hogy senki ne mulassza el az állatok egyébként is kötelező megjelölését. Ez tulajdonképpen az úgynevezett szám a sertések fülében. Ugyanis, ha újabb eseteket regisztrálnak, akkor nagyon fontos nyomon követni, hogy egy-egy jószág honnan származik.

Mikuska szerint azt is elmondták a szabadkai gazdasági kamarában megtartott előadáson, hogy ahol egyszer megjelenik az afrikai sertéspestis vírusa, ott sajnos évekig nagyon nehéz megszabadulni tőle. Portugália talán az egyetlen olyan ország, ahol megjelent és 20 év után fertőzésmentes területté nyilvánították. Elég súlyos viszont a helyzet a velünk szomszédos országokban, Romániában és Bulgáriában is. Valószínű, hogy ezen országok valamelyikéből jutott át a vírus Szerbiába.

A topolyai község területén most is több mint tízezer sertést tartanak. Nagyon fontos tehát, hogy megfelelő védőruházat nélkül a tenyésztők még az állatorvost se engedjék be a telephelyükre, és a szállítóeszközök, kamionok megfelelő fertőtlenítése sem maradhat el. Sajnos a madarak is átvihetik a vírust valamilyen módon, tehát jó lenne a telepeket lezárni a madarak elől is.

Nagyon fontos, hogy mostantól kezdve a tenyésztők a gazdaságukra, farmjukra, telephelyükre ne engedjenek be idegeneket (Lakatos János felvétele)

Nagyon fontos, hogy mostantól kezdve a tenyésztők a gazdaságukra, farmjukra, telephelyükre ne engedjenek be idegeneket (Lakatos János felvétele)

Pánikra nincs ok, hangsúlyozta a sertéstenyésztők egyesületének elnöke, ugyanakkor többször is kiemelte, hogy hatalmas gazdasági károkat okozhat a jövőre nézve, ha nem sikerül meggátolni az afrikai sertéspestis továbbterjedését. Azt is tudni kell, hogy ott, ahol fertőzött egyedet találnak, 3 kilométeres körzetben minden állatot azonnal meg kell semmisíteni. Az állam ezeknek a tenyésztőknek egyébként megtéríti a kárt, de ilyen esetben 10 kilométeres körzetben veszélyeztetettnek nyilvánítják a helyet.

Mikuska Csaba végül arra is rámutatott, hogy nagyon fontos a tájékoztatás, ezért a topolyai község tenyésztői számára felvilágosító előadásokat tartanak.

Nyitókép: Könnyebben megfertőződhetnek a szabadban tartott sertések (Forrás:pixabay)