2024. április 20., szombat

5-6 százalékos béremelést támogatnak

A munkaadók álláspontja szerint a minimálbérnek legfeljebb 30 ezer dinárra kellene növekednie

Folyamatban vannak az egyeztetések a következő év január 1-től hatályos minimálbér értékéről. Jelenleg 27 ezer dinárt tesz ki a minimálbér, míg a kimutatások szerint Szerbiában nagyjából 350 ezer alkalmazott kap munkájáért ekkora fizetést. A fogyasztói kosár legkisebb értéke 37 ezer dinár.

A szakszervezetek tavaly a szociális-gazdasági párbeszéd során azt követelték, hogy a minimálbér a soron következő két év alatt érje el a fogyasztói kosár legkisebb értékét. Zoran Stojiljković, a Függetlenség Ágazati Szakszervezet elnöke idén azt az álláspontot képviseli, hogy a minimálbér a következő évben legalább 33-34 ezer dinár között alakuljon. Ljubisav Orbović, a Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetségének elnöke a 32 ezer és 33 ezer dinár közötti bérrel is megelégedne, vagyis az általa irányított szakszervezet ezt az összeget fogja követelni a szociális párbeszéd során.

A Szerbiai Rádió és Televízió hírösszeállítása szerint a munkaadók legfeljebb 30 ezer dinárig egyeznének bele a béremelésbe. A Szerbiai Munkaadók Uniója szerint legfeljebb 5-6 százalékos béremelés lenne elfogadható, aminek folyományaként a minimálbér jövőre valamivel kevesebb lenne a 30 ezer dinárnál, nyilatkozta az SZRTV-vek Nebojša Atanacković, a munkaadók uniójának tiszteletbeli elnöke, aki azt is hozzátette, hogy amennyiben a Pénzügyminisztérium esetleg kedvezményeket hagy jóvá a munkáltatók számára – például adókedvezményt –, akkor azok ennél nagyobb béremelésre is hajlandók rábólintani.