2024. április 25., csütörtök

Háromnapi munka csupán az üzemanyagért

Szerbiában három napig kell dolgozni, hogy telitölthesse üzemanyaggal az autóját az ember. Szlovéniában a munkavállalóknak 10 órát kell a munkahelyen eltölteniük, míg a német dolgozó egy napi munka, pontosabban 6-7 óra alatt megkeresi az üzemanyagtartály teletöltéséhez szükséges összeget – írja a Blic napilap.

A számítást a régió és Európa jelenlegi átlagbérei és az üzemanyagárak alapján végezték el.

Pontosabban 50 liter benzinért – ami az átlagos tartálykapacitás – a szerb polgároknak 64,5 eurót kell fizetniük, a gázolajat használóknak pedig 68 eurót.

A 470 eurós átlagfizetéssel és az alapértelmezett, nyolcórás munkaidővel 2,7 eurót keresnek óránként a szerbiai polgárok. Ami azt jelenti, hogy 24 óra munka, vagyis három munkanap szükséges az üzemanyagtartály megtöltéséhez.

Montenegró és Észak-Macedónia polgárainak is ehhez hasonló időt kell eltölteniük a munkahelyen ahhoz, hogy teletöltsék a tartályt. Montenegróban 516 eurót tesz ki az átlagfizetés. Mivel 50 liter üzemanyaghoz 68 euró szükséges, ez azt jelenti, hogy a montenegróiaknak 23,2 órát kell dolgozniuk. Az észak-macedónai polgárok fizetése 413 euró, tehát 23 órát töltenek munkával az 54 eurós üzemanyagár megszerzéséért.

A Bosznia-Hercegovinában élő járművezetőknek valamennyivel rövidebb ideig kell dolgozniuk ahhoz, hogy megtöltsék a jármű üzemanyagtartályát, mivel e szomszédos országban az átlagfizetés majdnem megegyezik a szerbiaival – 472 euró, a benzin viszont olcsóbb. A teljes tartályért 58,5 eurót kell fizetniük, ami azt jelenti, hogy 50 liter üzemanyagért szomszédaink kevesebb mint 22 órát dolgoznak.

Az üzemanyag a régió országai körül Horvátországban a legdrágább, itt a tartály megtöltése 70,5 euróba kerül. A 886 eurós átlagbérrel, vagyis az öteurós óradíjjal nyugati szomszédaink 14 órás munkával alig két munkanap alatt tölthetik fel a járművüket.

A legmagasabb átlagfizetéssel, 1113 euróval rendelkező szlovén polgárok 10 órát töltenek munkával a tartály megtöltéséért (66,5 euró).

Németországban a járművezetők sokkal jobb helyzetben vannak, az üzemanyag ára ugyanis átlagosan 1,43 euró, az átlagbér pedig 1870 eurót tesz ki. Tehát 71,5 eurót kell félretenniük az üzemanyag fedezésére. Hat-hét órát, vagyis kevesebb mint egy munkanapot kell dolgozniuk.

Az üzemanyag Észak-Macedóniában a legolcsóbb, az ólommentes benzin 1,08 euróba, a dízel üzemanyag 0,98 euróba kerül. Bosznia-Hercegovinában egy liter benzin ára 1,10, a dízelé pedig 1,08 euró.