2024. április 23., kedd

Pertlik, kantárok, karkötők

A palicsi szövőműhely kicsiket és nagyokat is érdekelt

Etno szövőműhelyt szerveztek kedden délután a palicsi Abbázia Mozi udvarában. A képzés az IPA Határon Átnyúló Együttműködés Magyarország–Szerbia Program által finanszírozott Colourful Cooperation elnevezésű projektum keretein belül valósult meg. A műhelyt Lindeman Éva vezette, aki magyarországi szakiskolában tanít kreatív fonást. Lapunknak elmondta, hogy a projektum keretében idén már másodszor szerveztek ilyen jellegű oktatást az érdeklődőknek.

Készülnek a cipőfűzők (Fotó: Gergely Árpád)

Készülnek a cipőfűzők (Fotó: Gergely Árpád)

– Egyszerű szövőeszközöket használunk, mert ezen a pár órás képzésen csak ezzel van alkalmuk megismerkedni a résztvevőknek. Most pertliszövő technikákat tanulhatnak, amit cipőfűző, kantár, öv vagy karkötő készítéséhez alkalmazhatnak. Ezt a módszert a mai technológiában is alkalmazzák, csak ma már ipari gépek helyettesítik a kézimunkát. Az itt elkészült munkákat haza is vihetik a résztvevők – nyilatkozta Lindeman Éva.

A részvétel ingyenes, de a létszám korlátozott volt, ezért előzetes bejelentkezéssel jöhettek el azok, akik a szövőmesterség technikáit akarták elsajátítani.

– A júniusban megtartott műhelyen 12-en voltak, most pedig 13-an jöttek el. Teljesen kezdők vesznek rajta részt, de olyanok is akadnak, akiknek már van valamilyen előismeretük a szövéssel kapcsolatban. A műhely kortól és nyelvtudástól függetlenül mindenki számára nyitott. Örömmel látom, hogy a kicsiket is érdekli. A képzés igazából a szövés csodálatos világának a bemutatása, és azok számára lehet érdekes, akiket érdekel a kreativitás, és itt esetleg kedvet kaphatnak ahhoz, hogy egy nap ezzel foglalkozzon. A korábbi képzéseken már férfitanulónk is volt. A takácsmesterség egyébként is férfiszakmának számít, régen a parasztasszonyok szövőszéken szőttek. A kézi szövés elsajátítása a magam részéről teljesen véletlen döntés volt, amit a komaasszonyomnak köszönhetek. Vett egy szövőszéket és beiratkoztunk egy szövőtanfolyamra Szabadkán. Azt gondolom, hogy ez nagyon szép szakma – mondta a műhelyvezető.

Sonja Sedlak nyolcéves lányával, Jelenával vett részt a szövőtanfolyamon.

Lindeman Éva (Fotó: Gergely Árpád)

Lindeman Éva (Fotó: Gergely Árpád)

– Azért jelentkeztünk, mert a kislányom nagyon szereti a kreatív kézimunkákat. Szeretném, hogy ezen a téren tovább fejlődjön és új ismereteket szerezzen. Korábban nem volt semmilyen képzésen, de otthon szívesen foglalkozik gyöngyfűzéssel, varrással. Az ő kézügyessége láthatóan sokkal jobb, mint az enyém – mondta Sonja Sedlak.

Szikora Eszter korábban már részt vett egy nemezelő tanfolyamon, és úgy döntött, jelentkezik, mert fejleszteni szeretné kreativitását.

– Azok a dolgok érdekelnek, amikhez kreativitás kell. Sohasem lehet tudni, hogy ez a tudás mire lesz jó a jövőben. Ezt egy jó nyári programnak tartom, Palics közel van a lakóhelyemhez, a tanfolyam ingyenes, szeretem kihasználni az ilyen lehetőségeket – tudtuk meg Szikora Esztertől.

A projektum célja a kulturális turizmus fellendítése, illetve a magyar–szerb határtérséget átfogó kulturális stratégia kidolgozása. A népcsoportok tagjai ezeken a rendezvényeken ismerhetik meg egymás kulturális értékeit, hagyományait, művészi eredményeit és művészeit.