2024. április 20., szombat

Az allergiások készüljenek!

Az elkövetkező tizenöt napban tetőzik a parlagfű pollenkoncentrációja

A növényi pollenekre allergiás személyek számára a most következő napok tartogatják a legnagyobb megpróbáltatásokat, ugyanis a parlagfű virágzása a hónap végén, szeptember elején éri el tetőpontját. A jelenlegi pollenhelyzetről Tatjana Škorić okleveles biológussal, a szabadkai Közegészségügyi Intézet Higiéniai és Környezetvédelmi Osztályának munkatársával beszélgettünk.

A Közegészségügyi Intézetben februártól novemberig napi 24 órában gyűjtik be az adatokat, és heti szinten készítenek elemzést a pollenkoncentrációról.

Virágzik a parlagfű az út szélén (Fotó: Patyi Szilárd)

Virágzik a parlagfű az út szélén (Fotó: Patyi Szilárd)

– A levegőben jelenleg a parlagfű pollenje a domináns. A parlagfű mellett a kenderfélék is most virágoznak. Valamint még mindig virágoznak a csalánfélék is, így ezeknek a növényfajtáknak a pollenkoncentrációja is igen magas. A levegőben ürömpollen is található. Igaz, ez csak alacsony koncentrációban, de fontos megemlíteni, mert az üröm igen erős allergén. A legmagasabb napi parlagfű-koncentrációt augusztus végén és szeptember elején mérjük. Tehát a most következő tizenöt nap lesz a legkritikusabb az allergiások számára – nyilatkozta Tatjana Škorić.

Az időjárási körülmények nagyban befolyásolják a levegőben lévő pollen mennyiségét. Sőt napszakok váltakozásával együtt is ingadozik a levegő pollentartalma.

Tatjana Škorić munka közben (Fotó: Patyi Szilárd)

Tatjana Škorić munka közben (Fotó: Patyi Szilárd)

– A pollenkoncentráció a nappali órákban a legmagasabb. Körülbelül reggel 7–8 órától kezd folyamatosan emelkedni a pollenmennyiség. A pollenkoncentráció az éjjeli órákban, éjféltől kora reggelig, főleg hajnali 2–3 óra körül, a legalacsonyabb. Tehát ahogy nő a hőmérséklet, úgy lesz egyre magasabb a pollenkoncentráció. Emellett hatással van még rá a levegő páratartalma is. Így amikor esik az eső, a pollenkoncentráció jelentősen lecsökken, sőt akár meg is szűnhet. A parlagfű pollenjére hatással van még a szél, mert egy olyan növényről beszélünk, amelynek pollenjét a szél hordja szét. Erre a növényre jellemző, hogy erős szél mellett a pollenje akár száz kilométert is képes megtenni a kibocsátás helyétől. Viszont, ha a szél kisebb sebességgel fúj, mint másodpercenként 0,1 méter, vagyis amikor azt mondjuk, hogy áll a levegő, akkor a parlagfű nem képes a pollenjeit kibocsátani – magyarázta Tatjana Škorić.

Az elmúlt év tapasztalatai szerint a parlagfű pollenkoncentrációja szeptember első hetében kezd csökkenni, de a virágzása október végéig eltart. A szakember elmondta, hogy ősszel már újabb növényfajták nem virágoznak, csak a már említett fűfélék okoznak további kellemetlenséget az allergiásoknak.

Arra a kérdésünkre, hogy a globális felmelegedés miatt tapasztalható forróság kihat-e a növények virágzására, nem tart-e tovább ezen növények virágzása a klímaváltozás következtében, Tatjana Škorić elmondta, hogy a növények virágzási idejét a növények fiziológiai tulajdonságai és genetikája határozza meg. A szokatlanul melegebb időben valamivel tovább tarthat a virágzási idő, de egy növény, amelynek októberben van a virágzási ideje, nem képes egészen decemberig virágozni.

Az aktuális pollenhelyzetről a polgárok is tájékozódhatnak a www. zjzs.org.rs, és a www.subotica.rs honlapokon.