2024. március 29., péntek

Tízezrek menekültek el otthonaikból Szíriában a török határ felé

Tízezrek menekültek el otthonaikból Szíriában a török határ felé az utóbbi napokban a kormányerők támadásai elől - adták hírül szerdán jogvédő csoportok és ellenzéki aktivisták.

Az orosz támogatást élvező szíriai kormányerők április végén indítottak offenzívát Idlíbben és a szomszédos Hama tartományban, egyre inkább visszaszorítva a dzsihadistákat és az ellenzéki fegyvereseket, akik e hét kedden elhagyták Hán Sejkún várost, ami jelentős fegyvertény Aszad rendszerének. A település 2014 óta a lázadók kezén volt.

A területről véget nem érő kocsisorok tartanak a török határ felé, legalább 60 ezer ember hagyta el otthonát az utóbbi négy napban - állítják jogvédők.

Oroszország több hónapnyi patthelyzet után az utóbbi tíz napban fokozta támadásait a kormányerőkkel szemben állók ellen, ami jelentősen megváltoztatta a katonai helyzetet. Az ENSZ és más szervezetek szerint több száz polgári áldozata van az offenzívának. Moszkva és Damaszkusz ugyanakkor tagadja, hogy válogatás nélkül bombázná a civilek lakta területeket és a dzsihadisták állásait.