2024. március 28., csütörtök

Potápi: példaértékű a Kőrösi- és a Petőfi-program

Példaértékű és világviszonylatban is egyedülálló a Kőrösi Csoma Sándor- és a Petőfi Sándor-program - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

Potápi Árpád János a diaszpóra magyarságát segítő Kőrösi Csoma Sándor-program és a Kárpát-medencei szórványmagyarságot támogató Petőfi Sándor-program ösztöndíjasait felkészítő oktatási hét megnyitóján a két programot a nemzetpolitika zászlóshajójának nevezte.

Azt mondta: vannak ugyan más országokban a magyarhoz hasonló gyakorlatok, de "olyan összefogott és jól átgondolt programok, illetve nemzetpolitika, mint Magyarországon, nem nagyon léteznek".

Az államtitkár felidézte: a Kőrösi Csoma Sándor-program 2013-ban 47 ösztöndíjassal indult, majd ehhez csatlakozott 2015-től a Petőfi Sándor-program. A két programnak mostanra évente 225 ösztöndíjasa van.

Megjegyezte: az ösztöndíjasok számának növekedése egyben minőségi ugrást is jelent. A programokban eddig körülbelül ezer fiatal vett részt, akiknek a munkája nemcsak a fogadó civil és egyházi szervezeteket, közösségeket gazdagította, hanem - az államtitkár meglátása szerint - az ösztöndíjasoknak is egész életre szóló, szemléletformáló élmény.

A 2019-2020-as Kőrösi Csoma Sándor-programban 150, a Petőfi Sándor-programban 75 fiatal vesz részt, ők a felkészítő hét után, szeptemberben utaznak a világ különböző országaiba.

Az ösztöndíjasok hat, illetve kilenc hónapig vesznek részt a fogadó szervezetek munkájában, elsősorban a közösségépítésben, gyermekfoglalkoztatásban, magyarnyelv-oktatásban, cserkészetben, valamint népzene- és néptáncoktatásban.