2024. április 19., péntek

Felpezsdült a bővítés

Jadranka Joksimović sokat vár Angela Merkel állásfoglalásától

Angela Merkel német kancellár azon kijelentésére reagálva, hogy Európa érdemi egyesítéséből nem maradhat ki a nyugat-balkáni térség, Jadranka Joksimović európai integrációs miniszter közölte, hogy Merkel lehel életet az Európai Unió bővítésének folyamatába.

Angela Merkel német kancellár (Fotó: Beta/AP)

Angela Merkel német kancellár (Fotó: Beta/AP)

A német kancellár kijelentésének köszönhetően ismét felpezsdült az európai bővítéspolitika – nyomatékosította Joksimović a Večernje novosti napilapnak nyilatkozva.

– Egyébként a kancellár nyilatkozata nem meglepő, ismerve a német geopolitikát. Az sem véletlen, hogy mindezt a páneurópai piknik évfordulóján közölte, hiszen utóbbi az európai egység, azaz az összes európai nép egységének a szimbóluma. Az sem  véletlen, hogy Merkel Orbán Viktor, a bővítéspolitika, és ezen belül Szerbia csatlakozása, másik központi támogatójának a jelenlétében foglalt állást. Az is fontos, hogy Merkel az európai intézmények új felállásának a kiteljesedését megelőzően fejtette ki véleményét – taglalta Joksimović.

Szerbia európai integrációs minisztere a folytatásban arról beszélt, hogy az országnak következetesen kell hozzáállnia a csatlakozás folyamatához és az azzal összefüggésben megejtendő reformokhoz.