2024. április 19., péntek

A Belgrád–Pristina közötti párbeszéd decemberben folytatódhat

Aleksandar Vučić: Szerbia élvezi Amerika támogatását a koszovói vámdíjak visszavonásában

A Belgrád és Priština közti párbeszédben kialakult status quo nem fenntartható állapot, a tárgyalásokat mihamarabb folytatni kell. A félbeszakadt dialógus folytatására valószínűleg decemberben kerül sor – jelentette ki Aleksandar Vučić, szerb államfő kedden késő este Mike Pompeo, az Amerikai Egyesült Államok külügyminiszterével folytatott New York-i tárgyalását követően.

– A párbeszéd folytatása csakis a koszovói választások után lesz lehetséges. Igaz, még ki sem írták a választásokat, de arra legvalószínűbb október 6-án kerül sor. Ez azt jelentené, hogy legjobb esetben is a dialógus december elején folytatódhatna, addig viszont fontos lenne a vámdíjak megszüntetéséről beszélni – válaszolta Vučić a Prva televíziónak arra kérdésére, miszerint Mike Pompeoval folytatott tárgyalások közelebb hozták-e a párbeszéd folytatását. Vučić kiemelte, nem az a fontos, hogy a dialógus két, három, vagy hat hónap múlva folytatódik, mert figyelembe kell venni a jelenlegi politikai tényeket is. Az a fontos hogy ez alatt az idő alatt megőrízzük a békét.

– A status quo fenntartása lehetetlen, hiszen egy puska eldördülését ágyúzörgés sem tudja majd leállítani – hangsúlyozta Vučić, és mint rámutatott: – Erre nincs szüksége senkinek sem.

HOSSZÚ, TARTALMAS BESZÉLGETÉS

A New Yorkban megtartott ülés után Mike Pompeo úgy fogalmazott, produktív beszélgetést folytatott Vučićtyal a Szerbia és Koszovó közti párbeszéd folytatásáról. Erről saját közösségi oldalán adott hírt az amerikai külügyminiszter – mondván –, hogy hasznos beszélgetés folyt a munkaebéden, amelyen a párbeszéd mellett Szerbia Európai Unió-s csatlakozási folyamatáról is tárgyaltak.

Pompeo feljegyzésében kiemelte, a Koszovóval való viszony stabilizálása létfontosságú nemcsak Szerbia, hanem az egész Nyugat-Balkán számára, illetve az egész transzatlanti közösség számára is.

Vučić is megnyilatkozott az egyik közösségi hálón. Kiemelte, hosszasan beszélgetett Pompeoval, hiszen a külügyminiszter hallani szerette volna Szerbia meglátásait a koszovói probléma megoldása kapcsán.

– Megkértem az amerikai kormányzatot, próbáljon még erőteljesebb nyomást gyakorolni a Koszovó-Metóhia-i albánok vezetőire, hogy visszavonják azt a vámdíjat, amit egy évvel ezelőtt szabtak ki. Ebben a kérdésben kétségtelen, hogy Szerbia élvezi Amerika támogatását, hiszen fontosnak tartják a Belgrád-Prištna párbeszéd folytatását – írta Vučić.

Ezt követően az államfő a Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozott, ahol bővebben kifejtette a beszélgetés tartalmát. Mint felidézte, vendéglátójának bőven beszélt a Koszovó területén található egyházi épületekről és azok jelentőségéről, különös tekintettel az utóbbi időben Koszovón történt esetekre. Elmondta azt is, hogy tisztában van vele, hogy nem hoz politikai pontokat a jelenlegi kormány számára, de nem hagyhatta szó nélkül azt, hogy Szerbia a vámdíjak megszüntetése után kész a párbeszéd folytatására. Vučić szerint úgy tűnt, minden érv, amit felsorakoztatott, felkeltette Pompeo figyelmét, így reményét fejezte ki, hogy Amerika erőteljesebben vesz majd részt a régióban felmerülő problémák megoldásában.

BÁTRAN A STRATÉGIAI CÉL MENTÉN

A State Department közleménye szerint Mike Pompeo az Aleksandar Vučićtyal való találkozó során – amire az ENSZ közel-keleti béke és biztonság kérdésében szervezett találkozójával párhuzamosan került sor –, bátorította Szerbiát arra, hogy az ország stratégiai céljainak a megvalósítására összpontosítson, vagyis az EU-tagságra és a Koszovóval folytatott párbeszéd felújítására. Beszélgetésük fókuszában a Nyugat-Balkán stabilitása, biztonsága és jóléte állt, miközben Szerbia élvezheti az USA támogatását az euróintegráció útján.

Pompeo kiemelte, hogy minkét félnek tartózkodnia kell a provokációktól, hiszen azok zavarhatják a folyamat normalizálását, és azt javasolta, hogy a párbeszédet a kompromisszum és a rugalmasság szellemében folytassák, hiszen csak így lehet megállapodásra jutni.

Vučić a Pompeoval folytatott megbeszélést követően, tegnap tárgyalásokat folytatott Matthew Palmer amerikai külügyi helyettes államtitkárral, illetve Damon Wilsonnal, a nemzetközi ügyekkel foglalkozó Atlanti Tanács amerikai elemzőintézet ügyvezető alelnökével is.