2024. április 25., csütörtök

Újabb nővérkéket vár Németország

Októberi 4-éig jelentkezhetnek az érdekeltek a Nemzeti Foglalkoztatásügyi Szolgálatnál

Megjelent az idei utolsó pályázat, amelynek keretében általános és gyermekgyógyászati egészségügyi nővéreket, valamint ápolókat keresnek Németországban. A pályázat október 4-éig áll nyitva, és a német Nemzetközi Együttműködési Egyesület (GIZ) keretében működő Triple Win projektum része. Az idénre vonatkozó első pályázatot a múlt év végén hirdették meg és január 19-éig volt nyitva, a másodikat pedig márciusban tették közzé.

A B92 hírportál összeállítása szerint az érdeklődők a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálatnál adhatják át pályázati dokumentumaikat. A projektum a Szerbia és a Németország között 2013-ban aláírt együttműködési megállapodással összhangban valósul meg. A februári kimutatás szerint azóta 660 egészségügyi nővér és ápoló hagyta el e program keretében Szerbiát, és talált új munkahelyet, illetve otthont Németországban. A projektum keretében a sikeresen pályázók németországi tartózkodásuk első három hónapjában külön támogatásban részesülnek, mindannyiuk mellé integrációs tanácsadót rendelnek ki, hogy segítse őket a német társadalomba való beilleszkedésben.

A Triple Win projektum közleménye szerint Németországban összesen 200 munkaadóval működnek együtt. Ezek az alkalmazottakkal aláírandó munkaszerződésben kötelesek arra, hogy a külföldi munkavállalók számára ugyanazokat a feltételeket biztosítsák, mint a németországi alkalmazottaknak. A közleményben arra is kitértek, hogy Németországban az év eleje óta növekedett az egészségügyi nővérek és az ápolók bruttó minimálbére: diplomájuk honosítását megelőzően legalább havi 2000 euróra számíthatnak, majd a honosítást követően havi bruttó 2400 euróra A Triple Winnel együttműködő partnerek nem kínálhatnak fel a külföldi alkalmazottaknak ennél alacsonyabb bért.

Az Egészségügyi nővérek és Ápolók Szakszervezetének tavalyi adatai szerint évente több mint ezren távoznak ebből az ágazatból külföldre. A szakszervezet képviselői akkor közölték, hogy a nővérkék és az ápolók nemcsak a magasabb bérek, hanem a szerbiai egészségügyben uralkodó állapotok miatt keresik külföldön a boldogulást, és arra kérték a döntéshozókat, hogy mielőbb ejtsék meg az egészségügy reformját, ellenkező esetben még az eddigieknél is súlyosabb nehézségek merülnek fel a betegellátásban.