2024. április 25., csütörtök

Egységes lesz a segélyhívószám

Január 1-jétől központosítják az egészségügyi rendszert

A Politika napilap értesülései szerint 2020. január 1-jétől Szerbiában is egységes segélyhívószám léphet hatályba, hasonlóan az Európai Unió országaihoz, ahol a 112-es az egységes és általános segélyhívószám. Az Amerikai Egyesült Államokban a múlt század hatvanas éveinek végén vezették be a 911-es segélyhívószámot, azzal a céllal, hogy megkönnyítsék a bajba jutott vagy veszélyben lévő polgárokat, hiszen nem egyszerű fejben tartani a különböző helyzetekre előirányozott telefonszámokat, vagy ezekre emlékezni, főleg nem akkor, ha rendkívüli helyzetben a személy sokkos állapotban van.

Ótos András illusztrációja

Ótos András illusztrációja

Szerbiában jelenleg a 192-es számon a rendőrséget riaszthatják a polgárok, a 193-as telefonszámon a tűzoltóság érhető el, a 194-es pedig a mentőszolgálat telefonszáma. Ezeket a telefonszámokat térítésmentesen hívhatják a polgárok. Korábban kétjegyűek voltak a segélyhívó telefonszámok Szerbiában. A mobiltelefonos technológia jellegzetességeinek értelmében a Köztársasági Telekommunikációs Ügynökség 2012-ben két számjegyűről három számjegyűre változtatta a sürgősségi telefonszámokat.

Erre valójában azért volt szükség, mert a mobiltelefonok nem támogatják a két számjegyű híváskezdeményezést, így korábban, ha mobiltelefonról tárcsáztuk a segélyhívószámot, az adott település hívószámát is be kellett ütni. Azt egyelőre nem közölték, hogy mi lehet az egységes szerbiai segélyhívószám. Ha hatályba lép az egységes telefonszám, azon a veszélyhelyzet jellegétől függetlenül kérhetjük a segítséget.

Mindez része a nemrég elfogadott vonatkozó törvénymódosítás nyomán felálló új, a jelenlegihez képest sokkal centralizáltabb egészségügyi hálózatnak. Az egészségügyi minisztérium indoklása szerint a központosítás, azaz bizonyos egészségházak és közkórházak – beleértve a sürgősségi szolgálatokat is – összevonása, illetve a január 1-jétől alapítandó egészségügyi központok egyebek mellett az egészségügyi szakemberek jobb és hatékonyabb kihasználását teszi majd lehetővé, a Politika szerint egyebek mellett azt is, hogy például az egészségházakban alkalmazott szakorvosok, akik jelenleg nem tartanak ügyeletet a kórházakban, a rendszer felállását követően kötelesek lesznek erre is.