2024. április 19., péntek

A kannabisz egy milliárdot hozna Szerbiának

A WHO idén januárban pozitívan nyilatkozott a marihuána gyógyászati hatásáról

Az IRKA, a kannabisszal kapcsolatos szerbiai törvényes szabályozás módosítását szorgalmazó egyesület a Beta hírügynökség tudósítása szerint mai sajtótájékoztatóján közölte, hogy Szerbia évente egymilliárd eurót veszít, mivel nem engedélyezi a Helena, az őshonos szerbiai kannabisz fajta termelését.

Európa több országában is termelik a Helenát, majd az ebből készült végtermék a szerbiai piacra is eljut, ám rendkívül magas áron, részletezték az egyesület képviselői, továbbá megerősítették, hogy két jogszabály módosítását is indítványozták: egyik a tudatmódosító szerek ellenőrzéséről, a másik pedig a mezőgazdasági földterületekről szóló törvény.

Az egyesület emellett arra is emlékeztetett, hogy bizonyos országokban számos, gyógyíthatatlanként számon tartott betegséget kezelnek a kannabiszból készült termékekkel. A sclerosis multiplex kezelésének tekintetében hatalmas áttörést sikerült elérni, hangzott el a sajtótájékoztatón. Az Egészségügyi Világszervezet idén januárban pozitívan nyilatkozott a kannabisz gyógyászati hatásáról és azt indítványozta az ENSZ-nek, hogy a veszélyes drogok listájáról helyezzék át a gyógyászati célból alkalmazható tudatmódosító szerek listájára, emelték ki az IRKA aktivistái, akik azt is kifejtették, hogy a kannabisz, mint gyógyszer, betiltásával Szerbia átgázol a polgárok alkotmányos jogain.