2024. április 25., csütörtök

Két év múlva gyorsvasúton Belgrádtól Újvidékig

Új szerelvények beszerzése is tervben van

2021 végére már gyorsvasúton utazhatunk Belgrádból Újvidékre – közölte Zorana Mihajlović kormányfőhelyettes és közlekedési, építésügyi és infrastrukturális miniszter. A Happy televíziónak adott nyilatkozatában elmondta, hogy 2021 vége előtt befejeződik a nagy sebességű vasútvonal építése Belgrád és Újvidék között – írja a Tanjug.

– Tudjuk, hogy milyenek voltak a vasútvonalaink korábban, ezért még sok munka vár ránk. Habár az elmúlt négy évben több mint 500 kilométernyi vonalat újítottunk fel. Jelenleg tárgyalásokat folytatunk a szerelvények beszerzéséről is – mondta Mihajlović.

Hozzátette: fontos, hogy e projektum révén Szerbia a kínai és az orosz társaságokkal együttműködve új ismeretekhez és technológiákhoz jusson, mivel a szerbiai mérnökök még sohasem terveztek olyan vasútvonalat, amelyen a vonatok 200 kilométeres óránkénti sebességgel haladhatnak.

– Az általunk végrehajtott projektumokkal a vasúthálózat teljesen más képet kap. Az idén sor kerül a bari vasútvonal rekonstrukciójával kapcsolatos műszaki dokumentáció elkészítésére, amely felkészít bennünket a jövő évi munkára, amikor lehetővé tesszük, hogy ezen a vonalon is 100-110 kilométeres óránkénti sebességgel haladjanak a vonatok – mondta Mihajlović.

A Miloš fejedelem autópálya megnyitására vonatkozó bírálatokra reagálva elmondta, hogy egy ország számára nincs fontosabb az autópályák építésénél, hiszen ezáltal összeköttetést, fejlesztést, biztonságot és új beruházást teremtenek.

Mihajlović szerint ,,ostobaság vitatkozni az autópálya körül, és jobb lenne, ha az ellenzék elmondaná, hogy mit tennének akkor, ha ők lennének döntési pozícióban”.

– Ha ellenzik az autópálya építését, mondják ki, hogy ,,nem építünk autópályát”, de ez csupán arra mutat rá, hogy nem érdekli őket a polgárok érdeke, hiszen az autópályák építése a lakosság érdekében történik. Mondhatnak bármi rosszat rólunk, de ne a polgárok érdekei ellen tegyék azt, mert az autópálya minden ember számára ugyanolyan fontos Ubban és Lajkovacon, mint a többi településen, ahol keresztülhalad – ecsetelte Mihajlović.

Hozzátette, hogy a Miloš fejedelem autópálya nem az első olyan projektum, amelyet azok a személyek bírálnak, akik az elmúlt négy évben még 30 kilométer utat sem építettek, nemhogy 300-at.

– A polgárok elsősorban az utak felől érdeklődnek, mert gyorsabban és biztonságosabban szeretnének utazni. Ne felejtsük el, hogy egészen 2015-is és 2016-ig nem volt megfelelő az összeköttetés a régióval, mindenki Románián és Bulgárián át utazott. Az autópályák kiépítésével sikerült helyreállítanunk a tranzitforgalmat, ami nem csupán az autópályadíjak bevételét jelenti, hanem visszahozza a befektetők érdeklődését is az ország iránt – vélekedett Zorana Mihajlović.

Emlékeztetett arra, hogy a szakma nagyszabású infrastrukturális projektumok előkészítésével ténykedik, komoly tanulmányokat végez, amelyek alapján a lehetséges partnerekkel folytat tárgyalást a munkák és a finanszírozás kapcsán, hogy a munkálatok előtt elkészüljön a tervdokumentáció és a kisajátítási eljárás.

– Velimir Ilić amikor elkészítette az autópálya tervét, a térképen termőföldeken és ártéri területeken jelölte be annak helyét, ezért később a kivitelező büntetés kifizetését követelte, mert az állam nem teremtette meg a feltételeket a munkák kivitelezéséhez – tette hozzá Mihajlović.