2024. április 26., péntek

A miniszter szerint megfékezik a sertéspestis terjedését

A védőoltás megszüntetése így sem marad el

Mint ismeretes, az évek óta Szerbia határai közelében megjelent afrikai sertéspestis (ASP) – Bulgária vagy Románia irányából terjedve – a közép-szerbiai Mladenovac község három falvában is felütötte a fejét. A nagy probléma az, hogy a házi sertésállományban terjedt el ez az emberekre nem veszélyes, de a sertésekre nézve végzetes kór, aminek kötelezően az állatállomány leölésével kell járnia. A hírek szerint emiatt Romániában és Bulgáriában már 130 ezer jószágot kellett a háborús szótár nyelvén mondva „megsemmisíteni”. (Magyarországon egyelőre csak a vaddisznók körében állapították meg az ASP jelenlétét.)

A Danas cikke szerint a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy akár félmillió disznót is le kell ölni a sertéstelepeken, ha tovább terjed a kór, ami igazi katasztrófát okozna a már így is rossz helyzetben lévő szerbiai sertéstenyésztésben, és egy csapásra véget vetne a disznóhúskivitelről szőtt álmoknak, ráadásul éppen akkor, amikor a Kínában szintén nagyméretekben pusztító ASP miatt a disznóhús világpiaci árának emelkedésére lehet számítani. (Egyébként, mint Milan Prostran agrárszakértő hangsúlyozza, a hagyományos sertéspestis elleni oltás megszüntetése után még három évig nem szállíthatunk friss sertéshúst az Európai Unió országaiba.)

Mit mond ebben a kritikus helyzetben a szerb mezőgazdasági miniszter?

Branislav Nedimović keddi nyilatkozatában igyekezett megnyugtatni az aggódókat, kijelentette, hogy a Szerbiában, Mladenovac községben észlelt sertéspestis ellenőrzés alatt áll, nincsenek további bejelentések a betegségről. Egyúttal azt is hangsúlyozta, hogy a sertéspestis megjelenése ellenére sem fogják megmásítani a döntést a védőoltás megszüntetéséről, ami akadályozza a szerbiai sertéshús exportját.

Az agrártárca vezetője hozzátette: az illetékes szolgálatok arra számítanak, hogy még tíz helyen jelenhet meg az ASP, és azt remélik, hogy máshol nem kell diagnosztizálniuk ezt, a sertésállományt végzetesen sújtó betegséget.

„Két-három nappal ezelőtt tárgyaltam a sertéstenyésztőkkel, hétfőn pedig a feldolgozók képviselőivel is, egyeztettük az álláspontokat” – mondta Nedimović, majd hozzáfűzte: „A legfontosabb, hogy az embereket mindenről értesítsék, mindenekelőtt azokkal a szükséges intézkedésekkel legyenek tisztában, amelyeket ilyenkor végre kell hajtani.”

Mint mondta, a boszniai illetékesen enyhítettek a szerbiai sertésbehozatalra vonatkozó szigorításokon, hamarosan pedig a montenegrói és az észak-macedóniai miniszterekkel is tárgyalni fog ennek az érdekében.

„Szerbiába hoztuk az Állategészségügyi Világszervezet delegációját, hogy láthassa, milyen intézkedéseket foganatosítottunk, a legfontosabb ugyanis az átláthatóság” – szögezte le Nedimović.

„Mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy a szerbiai sertéshús és sertéstermékek behozatalának a tiltásán enyhítsenek a következő tíz-tizenöt napban, novemberben pedig teljesen eltöröljék” – mondta a mezőgazdasági miniszter.