2024. április 26., péntek

Barangolás a vitézek világában

Igazi középkori hangulat uralkodott a hétvégén Újvidéken az Egység Kultúrközpontban, ahol első alkalommal tartották meg a Kard Fesztivált.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A látogatók megismerkedhettek az egykori vitézfelszerelésekkel, a kardokkal, az íjakkal, valamint megcsodálhatták e régi idők zenéjét, táncát, harcművészetét. A fiatalabbak kipróbálhatták a tradicionális íjászatot is, valamint az íjászversenyre is benevezhettek. A fesztiválon számos előadó, professzor is jelen volt, akik egyedi módon, a történelmet és az irodalmat felkarolva, meséltek a lovagok idejéről - olvasható a Dnevnik napilap honlapján.

− A polgárok szeretik az Egység épületét kastélynak nevezni, tehát maga a helyszín és a hangulata is megfelelt a manifesztációnak. Úgy vélem, hogy Újvidéken nincs is jobb hely ennek az eseménynek a megszervezéséhez. Európa kulturális fővárosaként fontos a középkori hagyományok ápolása, valamint az, hogy közelebb hozzuk a polgárokhoz ezt a lovagi időszakot, hogy megmutassuk nekik miként készültek a felszerelések, pajzsok és páncélok, hogyan nézett ki a középkori tánc, és mindaz, ami a középkori hangulatot tükrözi – mondta Kristina Nestorović, az Egység Kultúrközpont munkatársa. A látogatóknak alkalmuk volt különböző kézműves tárgyak vásárlására is, valamint egy egyedi és nem mindennapi látvány is fogadta őket, mégpedig a vitézek páncéljának a készítése. A legnagyobb figyelem mégis a lovagok harcművészetének a bemutatása iránt irányult.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

− A középkorban használt különféle eszközök és fegyverek rekonstrukcióit, valamint ruházati cikkeit is kiállítottuk. A Piros holló elnevezésű egyesületünk történelmi rekonstrukcióval és középkori harcművészetek bemutatásával, oktatásával foglalkozik. A fesztivál keretében is bemutattuk e harcművészet mozdulatait, valamint történelmi előadást tartottunk a középkori táncmozdulatokról. Arra a következtetésre jutottunk, hogy a polgárokat érdekli a középkori tematika, így ez a fesztivál kiváló alkalom arra, hogy megismerjék a vitézek világát, valamint az egyesületünk munkáját is – hangsúlyozta Nemanja Banović, a Kard Fesztivál szervezője és a Piros holló egyesület vezetője.

Az íjászat elsajátítása mellett a gyerekek saját pajzsukat is elkészíthették.

− Nagyon szeretem az íjászatot és a történelmet, ez a fesztivál a kettőnek a kiváló kombinációja. A történelem iránti érdeklődésem még az általános iskolában kezdődött. Most a gimiben is egy nagyon jó történelemtanárom van, aki sokkal többet mesél a történelemről, mint amennyi a tankönyvben van. Természetesen az internetet és az enciklopédiákat is szívesen böngészem a témában. Arra buzdítom a történelem iránt érdeklődő fiatalokat, hogy mindenféleképpen látogassanak el egy ilyen jellegű fesztiválra, főleg azok, aki szeretik a Game of Thrones sorozatot, mert ők nagyon élvezik majd a manifesztációt – vallotta a tizenhat éves Katarina Cvetinić.

A Kard Fesztivál szervezői a középkori kultúrát és hagyományokat ápoló Piros holló és a Fehér farkas elnevezésű egyesületek, az Egység Kultúrközpont, valamint a szerbiai Középkori Harcművészetek Szövetsége.

A cikkhez kapcsolódó képeket a galériánkban tekintheti meg.