2024. április 20., szombat

Gracza Antalra emlékezve

Indulóktól zengett a Rekreációs Központ

Ebben az évben is koncerttel adóztak a bácskossuthfalviak Gracza Antal emléke előtt. A falu néhai neves zenepedagógusa több évtizeden át tanította és vezette a település fúvósait.

A csaknem 80 muzsikus közreműködésével szervezett egy órás koncerten a Bácskossuthfalvi Ifjúsági Fúvószenekar mellett közreműködött a Szabadkai Fúvószenekar és a Mórahalmi Fúvószenekar, a koncert helyszínéül ezúttal a Rekreációs Központ szolgált. Ognjenović Réka, a bácskossuthfalvi fúvósok karnagya elmondta, hogy ezúttal is egy nagyszerű hangulatú hangversennyel sikerült megörvendeztetni szülőfaluját.

– A koncerten Szűcs Gergely, a Szabadkai Fúvószenekar karmestere, és Vastag István, a Mórahalmi Fúvószenekar vezetője is vezényelt rajtam kívül. A közönséget zenekarunk tagja, a tanár úr tanítványa, Pecsenka András üdvözölte, Mészáros Boglárka pedig köszönetet mondott a koncert megvalósítását támogató szervezeteknek és magánvállalkozóknak. Elsősorban a fúvósokra jellemző indulók csendültek fel, illetve néhány filmzene részlete is. A bácskossuthfalvi zenekart néhány „öregdiák” is erősítette, akik már évtizedek óta tagjai a zenekarnak, de főleg szárnyait bontogató iskolásokból tevődünk össze, ez meghatározza a repertoárunkat is, hiszen főleg gyermekdarabokat adtunk elő – tudtuk meg Ognjenović Rékától, aki tanár társával, Mészáros Boglárkával közösen igyekszik éltetni, szervezni Bácskossuthfalva gazdag fúvós hagyományát.

A közelmúltban a fúvós gyerekek számára szervezett nyári táborban 26-an vettek részt.

– Bácskossuthfalván nagy hagyománya van a fúvós zenének, amit Gracza Antal elhivatott pedagógusi alapozó munkájának köszönhetően ma is él. Az idei táborunkat a Rekreációs Központ támogatásával tudtuk megszervezni, ami azt jelenti, hogy a fürdő területén zajlott az oktatás. Amíg a gyerekek egy része tanulta a darabokat és gyakorolt, a többiek pancsolhattak a medencékben. A foglalkozások alkalmával két új komolyzenei darabot is sikerült begyakorolnunk a gyerekekkel, ezt korábban a táborzáró koncerten be is mutattuk a szülőknek, nagyszülőknek, ismerősöknek – ismertette a bácskossuthfalvi fúvósok karmestere, aki elmondta, hogy a nyári tábor szervezési részét Mészáros Boglárka vállalta magára, ő inkább az oktatásra koncentrált.

– A gyerekekkel vendégpedagógusok is foglalkoztak, köszönjük, hogy elfogadta a meghívást a magyarországi Szente Alfonz Gergely tubatanár, és Fitos Roland, aki a dobolás művészetét adta át táborozóink számára. Vendégelőadóink sorát erősítette Szűcs Gergely, a Szabadkai Fúvószenekar karmestere is – nyilatkozta Ognjenović Réka.