2024. április 24., szerda

Kenyérszentelő és Parasztolimpia Topolyán

Gunarasi dominancia a versenyeken

A gunarasi Oroszi János nyerte meg Topolyán a kilencedik Vajdasági Parasztolimpiát.

Ezzel a diadallal jogot szerzett, hogy egy évig a Legnagyobb paraszt megtisztelő címet is viselje. A bajsai Szilágyi Farm fődíját, egy törzskönyvezett anyakocát is nyert, valamint számos más tárgynyereményt is. Második lett a topolyai Kelemen Lajos, harmadik a kishegyesi Puhalák Zsolt. Kelemen az Ági Coop ajándékát, egy malacot nyert, de minden helyezett a támogatók által felajánlott egyéb ajándékot is hazavihetett.

Az utóbbi években már női kategóriában is megszervezik a topolyai versenyt. A hölgyek mezőnyében szintén gunarasi diadalt ünnepeltek. Első lett Kocsis Krisztina, második a szenttamási Kolenák Gyöngyi, harmadik a moholi Csillag Anita. A legügyesebb parasztmenyecske fődíjként a topolyai Capriolo Kerékpárgyár felajánlásával egy kerékpárral gazdagodott.

A fiatal legények kategóriájában első lett a zentagunarasi Tari Ádám, a második helyen végzett a padéi Bobojcsev Arnold, harmadik pedig a szintén zentagunarasi Fehér Csaba lett. Tari Ádám a Sat-Trakt cég ajándékát, egy táblagépet vehetett át az esti eredményhirdetésen.

Hagyományosan azzal kezdődött a nap, hogy a reggeli órákban a fiákeres felvonulás elindult a vásártérről. A Gazdakör tagjai és a polgármester magával vitte az új kenyeret, amelyet megáldottak és megszenteltek a Sarlós Boldogasszony katolikus templomban, majd Kislinder Gábor polgármester ünnepélyesen meg is szegte azt. Az ünnepi szentmisét a Vajdaságból és Topolyáról elszármazottakért ajánlotta fel Fazekas Ferenc Tisza menti főesperes. Kislinder a kenyérszentelőt követően azt nyilatkozta, hogy valójában az új kenyér a kétkezi munkát is dicséri, ahogyan a misén az atya is elmondta. A magból készülő új kenyér pedig a közösség túlélését biztosítja.

– Öröm számomra, hogy ezt meg tudtuk élni, és van annyi munka, áldozat ebben a folyamatban, hogy biztosítva láthatjuk közösségünket az elkövetkező időben is – fogalmazott.

Délután a IX. Parasztolimpiával folytatódott a program. Ezúttal is nagy tömegeket vonzott a rendezvény a vásártérre. Zenés programok, mezőgép-bemutatók, kézműves kirakodóvásár, paraszt jakuzzi, lovaglási lehetőség, kisállat-simogatás, valamint vidám hangulat várta az odalátogatókat. Az eredményhirdetés után a Jusztin Tamás vezette Szivárvány együttes fellépése előtt tűzijáték is volt, a muskátlizene egykori híres zenekarának fellépését pedig a Brass On The Road fellépése követte.

Negyvenen vetélkedtek a különböző kategóriákban (Tóth Péter felvétele)

Negyvenen vetélkedtek a különböző kategóriákban (Tóth Péter felvétele)

A Parasztolimpián a rengeteg támogatónak köszönhetően az idén is értékes nyereményekért folyt a küzdelem. Erőt, ügyességet, kitartást követő versenyszámok sorakoztak. Negyvenen vetélkedtek különböző kategóriákban. A veteránok három versenyszámban mérettették meg magukat. Petrencerúdtartásban, szalmabála-dobálásban és gumicsizma-hajításban. Első lett Vituska Tibor, aki a serleg mellett dr. Molnár Viktortól, a Tartományi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap igazgatóhelyettesétől vehette át az önkormányzat ajándékcsomagját is. Ebben a kategóriában Halász László – Hapcsa lett a második, a harmadik pedig Erdélyi Imre lett. Utóbbi Csókáról érkezett, míg az első két helyezett a hazai pálya előnyeit és a helyi közönség bíztatását élvezhette.

A kísérőrendezvények közül az idén sem maradt el a marhapörkölt-főzőverseny. Mintegy ötven bográcsban rotyogott az étel. A Ments András vezette zsűrinek ezúttal sem volt könnyű dolga. A főzőversenyen is számos díjat és érmet adtak át. Ments András értékelőjében elmondta, amióta itt zsűrizik, most készült a legtöbb kiváló pörkölt.

A gyermekek számára meghirdetett rajzpályázat eredményeit is kihirdették. Minden kisgyermek érmet kapott, ezen kívül pólókat, fagylaltot, labdát is lehetett nyerni. A díjak átadásában Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes, dr. Molnár Viktor, a Tartományi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap igazgatóhelyettese, Kislinder Gábor községi elnök és Tomik Nimród, a Gazdakör alelnöke is közreműködött.

Olvasóink a holnapi számunkban a Vajdasági Parasztolimpiáról képes, színes beszámolót olvashatnak.

Nyitókép: Negyvenen vetélkedtek a különböző kategóriákban (Tóth Péter felvétele)