2024. március 29., péntek

Holnap kezdődik az Interetno

Az első nap fellép Novák Péter és az Etnofon, a fesztivál megnyitójára pénteken kerül sor

A Népkör Magyar Művelődési Központ szervezésében holnap kezdődik a 18. Interetno fesztivál. Az Etnopolis 12-kor nyílik meg, a régi mesterségek bemutató és kirakodóvásárán is ekkortól lehet nézelődni, vásárolni, 17 órától pedig a Népkör MMK díszítőművészeti szakosztálya tart bemutató foglalkozást. Az Aranykapu játszóház is holnaptól várja a kisebbeket, a programok a fesztivál idején mindennap 16 órakor kezdődnek. Ugyancsak holnap, 17-től 17.30-ig énekes, zenés baba-mama foglalkozásra is sor kerül. Az Etnopolis színpadán 19.30-tól a Ravnica tamburazenekar ad koncertet, 21 órától pedig Brassótól Brüsszelig címmel fellép Novák Péter és az Etnofon. Ahogyan azt a fesztivál ismertetőjéből megtudhatjuk, az együttest eredeti felállásában Kiss Ferenc Príma-díjas zeneszerző alapította a kilencvenes évek derekán. A huszonöt esztendő alatt számos ismert zenész és énekes szólista lépett fel a zenei társulásban, amelynek húsz éve jelent meg egyik legsikeresebb albuma, a Nagyvárosi Bujdosók. Erről a lemezről lett kiválasztva a koncert címadó dala, a Brassótól Brüsszelig, mivel az együttes dalaiban az összeurópai sors és szellemiség jelenik meg. A világzenei formáció repertoárján Kiss Ferenc szerzeményei mellett helyet kaptak Novák Péter és a Kimnowak zenekar dalai is. Az együttes tagjai, Kiss Ferenc és Novák Péter szerzők mellett, Braun László, Gyulai Csaba, Kuczera Barbara, Küttel Dávid, Nyíri Sándor és Szokolay Dongó Balázs. A Népkör MMK-ban 22.30-től a fesztiválklubban lazíthatnak az oda látogatók.

(Gergely Árpád archív felvétele)

(Gergely Árpád archív felvétele)

Pénteken 17 órától az Aranykapu játszóházban az aromaterápia jótékony hatásairól lesz szó. Ezen a napon láthatjuk a külföldi táncegyütteseket is, 17.30-tól a Nemzetközi játszóház keretében Bolívia mutatkozik be, 18-tól pedig kolumbiai fellépők tartanak táncházat szintén a város központjában, az úgynevezett Bor téren. A fesztivál vendégeinek ünnepélyes zászlós felvonulása 19-kor indul meg, a nyitóceremónia 19.30-kor kezdődik az Etnopolis színpadán. A térségünket képviselő táncegyütteseken kívül, az idei Interetno fesztiválra, az említett bolíviai és kolumbiai résztvevők mellett, oroszországi és malajziai fellépőket is várnak. Utóbbit az Orang Orang Dobszínház tagjai képviselik majd.

Az Interetno fesztiválon még számos érdekfeszítő, látványos program várja a közönséget. Szombaton az Etnopolis színpadán a 19.30-kor kezdődő táncpanoráma után, 21 órától a Táncoljunk együtt műsorrész keretében fellép a Népkör MMK Róna táncegyüttese, a Bunjevačko Kolo és a topolyai Vuk Stefanović Karadžić Szerb Művelődési Központ. A fesztiválklubban 22 órától Zabos Regina és Nevena Pejčić koncertezik. Vasárnap 14 órától Etnopolisban a Vajdasági Magyar Gyermek Néptáncegyüttesek Bemutató Színpadára, 19 órától pedig Csillagkapu címmel Novák Péter és a Fölszállott a Páva népzenei, néptáncos tehetségkutató szereplőinek közös produkciójára kerül sor. A fesztiválklubban 22 órától Szabadi Mózes és zenekara lép fel.

Az idei Interetno fesztivál hétfőig tart, ekkor még egyszer felvonulnak a táncosok, a 19.30-kor kezdődő záróceremónia pedig már a búcsúzás jegyében telik majd.

Az érdeklődők idén is válthatnak Etnopolis-útlevelet, amely egyebek közt a részletes programot, a táncegyüttesek és zenekarok bemutatkozását, ingyenes belépőt a fesztiválklubba, valamint nyereményjátékon való részvételi lehetőséget foglal magában. A fesztivál műsorairól a www.interetno.net honlapon, a közösségi médiában, a rendezvénysorozat idején pedig az infópultnál lehet értesülni. Ha az idő rosszra fordulna, egyes műsorok a Népkörben lesznek megtartva.