2024. április 25., csütörtök

Az irodalom és az előadó-művészet vonzásában

Gálaműsorral zárult a kishegyesi Szép Szó Tábor

Szombaton véget ért a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete (VMVE) által szervezett XXXI. Szép Szó Tábor, amelynek ezúttal is a kishegyesi Kátai-tanya biztosított helyszínt.

A gálaműsor nagyszámú közönsége (Tóth Péter felvétele)

A gálaműsor nagyszámú közönsége (Tóth Péter felvétele)

A próza- és versmondással, valamint beszédtechnikai felkészítéssel foglalkozó tábor ezúttal is ünnepi gálaműsorral zárult. A hagyományosnak mondható gálán a résztvevők csoportjai bemutatták a tábor egy hete alatt elsajátítottakat egy-egy produkción keresztül. A gálaműsoron felszólalt Hajvert Ákos, a tábor főszervezője és a VMVE elnöke. Hajvert elmondta, hogy a 25 éves egyesületüknek ez a legkiemelkedőbb oktató jellegű rendezvénye, amely kategóriájában a legjelentősebb Vajdaságban. Ezt bizonyítja az is, hogy a Szép Szó Tábor a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű rendezvénye. Az elnök arról is szólt, hogy az idei évben is 5 csoportban folyt a munka. A hangsúly a csapatépítésen volt, valamint azon, hogy játékos módon közelebb hozzák a gyerekekhez az előadó-művészetet és az irodalmat.

A gálaműsor közönsége 5 színvonalas produkciót láthatott, amelyeket a tábor résztvevői szakemberek segítségével készítettek el egy hét alatt. A kiscsoporttal Hajvert Lódi Andrea drámapedagógus és Bagaméri Nagy Orsolya budapesti drámapedagógus foglalkoztak. Ők a korosztálynak megfelelő játékot állítottak össze Szabó Magda: Bárány Boldizsár című művéből. Az egyik középső csoportot Kőműves Noémi színész vezette, s a harminc éve elhunyt Weöres Sándor szövegeit dolgozták fel. Virág György színművész és csoportja Karinthy Frigyes: Az emberke tragédiája című művével foglalkozott és vitte színre. Elor Emina színművész Shakespeare-szövegekkel dolgozott, és több szövegből gyúrta össze a bemutatásra került produkciót. Ricz Ármin színművész egy új stílust hozott a tábor munkájába, méghozzá a commedia dell arte-t. Ezzel a meghatározó színházi műfajjal a nagycsoport foglalkozott, és ebben a stílusban készült előadást mutattak be a gálán. A közönség hálásán fogadta mind az öt bemutatott produkciót.

A gyerekek a táborban elsajátítottakat mutatták be (Tóth Péter felvétele)

A gyerekek a táborban elsajátítottakat mutatták be (Tóth Péter felvétele)

Az idén nem került sor beszédtechnikai bemutatóra. Hajvert szavai szerint azért maradt el, mert a foglalkozások során az idő nagy része a bemutatóra való felkészülésre ment volna el. A bemutató hiányában viszont az érdemi munkára lehetett koncentrálni, amelynek köszönhetően a gyerekek többet tudtak fejlődni. A tábor résztvevőinek beszédtechnikai készségét Raffai Telecski Ágnes és Dudás Zita logopédusok fejlesztették. Természetesen volt egyéni versfelkészítés is, amely során a gyerekeket az előttük álló versenyekre készítették fel a VMVE szakemberei. Az idén Bartha Júlia nyugalmazott óvodapedagógus, Kormos Irén és Szatmári Melitta VMVE elnökségi tagok, Korhecz Imola, a Cimbora zenekar frontembere, Szarka Ákos és Tóth Péter Lóránt versmondók foglalkoztak a gyerekekkel. A főszervező mellett a versmondó egyesület csapata dolgozott a Szép Szó Tábor realizálásán: Csőke Csilla, Kőműves Szidónia, Fehér Farkas Hajnalka, Bartha Júlia, Kormos Irén és Molnár Krekity Olga segítségével megvalósult a tábor.

Két produkció is bemutatásra került a tábor keretein belül. Az újvidéki Művészeti Akadémia színinövendékeiből álló Alternatíva Társulat egy Ady-összeállítást adott elő, amely az Ady blues címet viseli. Emellett a VMVE által készített Ének megmarad című verses, énekes előadás is bemutatásra került.

A Szép Szó tábort a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., az NKA, a tartományi és a köztársasági kormány, valamint Kishegyes község önkormányzata támogatta.