2024. március 29., péntek

Szentelekyre emlékeztek Szivácon

Bemutatták Bányai János és Gerold László posztumusz köteteit

Ma rendezték meg Szivácon a Szenteleky-emléknapot. Az eseményen a vajdasági magyar irodalom alapítójának, Szenteleky Kornél halálának 86. évfordulójáról emlékeztek meg.

A rendezvény szentmisével indult, amelyet a helyi Mária neve templomban ft. Horváth Endre celebrált. Ezután a jelenlevők Szenteleky sírjához látogattak. Varagić Gabriella a sziváci Szenteleky Kornél Magyar Művelődési Egyesület nevében elhelyezte a kegyelet virágát az író sírján.

– Szenteleky Kornél halálának évfordulóján minden évben megemlékezünk róla, mint a vajdasági irodalom alapítójáról. A két világháború között a levelezése, az antológiák és a publikációk által ő volt a vajdasági magyar irodalom mozgatórugója. A róla való megemlékezés mellett két hozzá hasonló jelentőségű személy, alkotó könyvét is bemutattuk: Bányai János irodalomtörténész Különös effektusok című posztumusz megjelent kötetét, valamint Gerold László neves színikritikus Színházi jövés-menés című, szintén posztumusz megjelent kötetét – nyilatkozta lapunknak Berényi Emőke, a Szenteleky Napok Tanácsának elnöke.

A köteteket a Szenteleky Kornél Magyar Művelődési Egyesület székházában mutatták be. Bányai János Különös effektusok című könyvét Faragó Kornélia, a kötet szerkesztője ismertette.

– Ez a kötet képzőművészeti esszéket tartalmaz, a hatvanas évektől kezdődően Bányai János minden képzőművészeti szövegét tartalmazza. Kevesen tudják róla, hogy a vajdasági képzőművészeti élet meghatározó gondolkodója volt. Nemcsak a vajdasági magyar képzőművészek munkáit figyelte, hanem a szerb, horvát és szlovén képzőművészetét is – mondta Faragó Kornélia a tegnapi sziváci könyvbemutatón.

Gerold László Színházi jövés-menés című könyvéről Bordás Győző, a kötet szerkesztője szólt a jelenlevőknek.

– Nánay István azt mondta, hogy a színházban valaki vagy színháztörténész, vagy színikritikus. Gerold László mindkettő volt. Feldolgozott minden olyan témát, amelyet a vajdasági színház történetéről tudni kell – emelte ki Bordás Győző tegnap Szivácon.

Idén október 19-én tartják meg a Szenteleky-napokat, amikor átadják a Szenteleky-díjat és a Bazsalikom Műfordítói-díjat is.