2024. április 20., szombat

Az ellenzék besétált a csapdába

Mind több független szervezet követeli a választások bojkottját

A médiaszférában uralkodó állapotok jobbá tétele témájának szentelt, harmadik hatalmi–ellenzéki egyeztetést követően az ellenzék részéről egymást követték az elégedetlen nyilatkozatok, amelyek arra engednek utalni, hogy mind biztosabb a 2020-ban esedékes választások részükről történő bojkottja.

A Szövetség Szerbiáért pártcsoportosulás még hétfőn este bejelentette, hogy a néhány héttel ezelőtt megkezdett hatalmi–ellenzéki párbeszéd soron következő két kerekasztal-beszélgetésén már nem vesz részt, mivel az eddig megtartott tárgyalások jellege miatt még csak nem is reménykedik a korábban várt eredményben, derül ki a Szerbiai Rádió és Televízió hírösszeállításából.

Az Elég volt! mozgalom üdvözölte a Szövetség Szerbiáért döntését, és közleményében kiemelte, hogy a hatalom kizárólag azért bólintott rá az egyeztetések megtartására, hogy aláássa és gyengítse az ellenzék egységét. A párbeszédnek egyedül akkor lenne értelme, ha azt a Szerb Köztársaság Képviselőházában tartanák meg, véli az Elég volt! mozgalom, amely továbbra is kitart amellett, hogy az „igazi” ellenzéknek bojkottálnia kellene a választásokat.

A Beta hírügynökség összeállítása szerint hasonló az álláspontja a Ne davimo Beograd polgári kezdeményezésnek is, úgy vélik, hogy a hatalomnak nem szándéka biztosítani az igazságos választások feltételeit, ezért nem sok értelme van a párbeszéd folytatásának. Szerintük csakis akkor lehet folytatni a beszélgetést, ha a hatalom elismeri, hogy jelenleg nem adottak az igazságos választások feltételei, majd azt követően maradéktalanul elfogadja a civil szféra és a független intézmények vonatkozó javaslatait. A hatalom csupán a kompromisszumra való hajlandóság látszatát próbálja kelteni, míg valójában semmibe veszi az ellenzék és a független intézmények észrevételeit, értékelte a szervezet.

Az Egy az ötmillióból kezdeményezés szintén a párbeszédből való kivonulásra, valamint a majdani választások bojkottjának a bejelentésére szólította fel az ellenzéket. Az Egy az ötmillióból 42 szakaszos javaslatával kapcsolatban egyszerűen elfogadhatatlan lenne a kompromisszum, teszik hozzá az egyesület közleményében.

Cvijetin Milivojević politikai elemző szerint az ellenzék besétált Aleksandar Vučić csapdájába. Azzal, hogy részt vett a párbeszéd keretében eddig megtartott kerekasztal-beszélgetéseken, lehetővé tette, hogy Vučić teljesítse az Egy az ötmillióból kezdeményezés egyik legfontosabb követelményét, érvelt Milivojević az N1 Tv reggeli műsorában vendégeskedve.

– A kerekasztal-beszélgetésekre vonatkozóan három alapvető kérdés merül fel: miért éppen az a civil szervezet a szervező, amelyik, továbbá mi a beszélgetések célja és vajon hogyan fogadhatták el a nyilvánosság kizárását a találkozókról azok, akik egyébként állítólag a médiaszabadságért küzdenek. A beszélgetések célja soha nem is volt az, hogy eredményeket sikerüljön felmutatni. A hatalom valójában egyáltalán nem hajlandó változtatni a Pink tv és az SZRTV szerkesztéspolitikáján. Éppen ezek közvetítik azokat a műsorokat, amelyekből a polgárok többsége tájékozódik – taglalta Milivojević.