2024. április 25., csütörtök

Az összetartozás különleges napja

Szent István-napi ünnepséget tartottak Újvidéken

Az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban a vasárnap a Szent István-napi ünnepség jegyében zajlott. A program már reggel 8 órakor szentmisével kezdődött a telepi református templomban, majd tíz órakor ünnepi szentmisével és kenyérszentelővel folytatódott a Szent Erzsébet katolikus templomban. A kora esti órákban pedig köszöntőt és alkalmi műsort tartottak a Petőfi Sándor MMK nagytermében.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

A műsorban fellépett a művelődési központ irodalmi szakcsoportja, ezenkívül a kórus előadását is élvezhették az egybegyűltek. Az ünnepség keretében meggyújtották a magyar szolidaritás lángját. A telepi Szent István-napi rendezvényen évről évre megjelennek azok is, akik már évekkel ezelőtt elköltöztek Újvidékről.

– Ez a nap különleges. Összetartó ereje és lélektani hatása van e rendezvénynek. Az idősebbek át tudják újra élni a magyarságukat. A fiataloknak pedig így tudjuk átadni a hagyományainkat, történelmünket, s mindazt amit a magyarságunk jelent – ecsetelte Ladisity Melinda, a Petőfi Sándor MMK elnöke.

Az alkalmi műsort követő népünnepély keretében a Classic band biztosította a kiváló hangulatot, ezenkívül különféle ínyencségek is várták a látogatókat. Az előcsarnokban és az udvaron üdítőket, lángost és kürtőskalácsot kínáltak.