2024. április 23., kedd

Segítséget kér a tűzkárokat szenvedett család

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Augusztus kilencedikén a kora esti órákban tűz ütött ki a szabadkai Dió utcában, aminek következtében egy családi ház tetőszerkezete tetemes károkat szenvedett, és az épület több helyiségében is károk keletkeztek. Az épületben a tűz kitörésekor nem tartózkodott senki, személyi sérülés nem történt.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Kovács Mária, a károkat szenvedett épület egyik lakója lapunk kérdésére elmondta, hogy a házban négyen laknak, és a tűzben az épület lakórésze nem sérült, viszont a károk szanálása így is nagy ráfordítást igényel.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– A lányom Budapesten tanul, és pénteken őt kísértem ki a buszra. A szomszédok elmondása szerint már hat óra előtt füstöt láttak az épület felől felszállni, de akkor még azt hitték, hogy valamit égetünk, vagy lekvárt főzünk a hátsóudvarban. Amikor tudatosult bennük, hogy az épület ég, azonnal értesítették a tűzoltókat. Nagyjából egy időben többen is telefonáltak nekik. Én körülbelül hét óra után értem haza, de útközben már szóltak, hogy mi történt, és fel voltam készülve a legrosszabbra. Akkor már itt volt két tűzoltóautó négy tűzoltóval. Szerettem volna bemenni a házba, hogy megnézzem, hogy áll a plafon, de a tűzoltók nem engedtek. Amikor körülbelül húsz perccel később bemehettünk, láttam, hogy a lakórészben nem terjedt el a tűz, viszont a tetőszerkezet megégett, a gerendák teljesen elfeketedtek, valamint a cserép és a hullámpala is tönkre ment. A leégett tetőt tavaly renováltuk, és bele sem merek gondolni, hogy mi lett volna, ha a tüzet nem sikerül megállítani – fogalmazott Kovács Mária.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

A tüzet a feltételezések szerint az elektromos hálózatban keletkezett rövidzárlat okozta, és ottjártunkkor megbizonyosodhattunk róla, hogy ott, ahol a tűz keletkezett, jobban megégett a faszerkezet. A hivatalos kárfelbecslés eddig nem történt meg. A tűzben az egyik raktárhelyiségben lévő tárgyak nagy része tönkrement, az ott lévő televízió felrobbant, a sparhelt és a mosógép megégett, de a pléhből készült létra is eldeformálódott a hő hatására. Mint ahogy már arra utaltunk, a lakórészben nem keletkeztek nagyobb károk, viszont a füst szaga a mai napig olyan erős, hogy a családtagok csak nyitott ablaknál tudnak aludni. A család beadott egy kérvényt Szabadka Város Szociális Központjának, hisz Kovács Mária elmondása szerint önerőből nem tudják újraépíteni a tetőszerkezetet, amire azonban nagy szükség lenne, hisz nem lehet előre tudni, hogy mikor érkeznek meg a nagy esőzések, és a víz további károkat okozhat. A család minden anyagi támogatást örömmel fogad. Kovács Mária engedélyével közöljük a telefonszámát, amelyen a segíteni szándékozók el tudják érni – a felajánlásokat a 065/677-55-10-es telefonszámon várják.