2024. április 23., kedd

Véget ért az idei Malomfesztivál

Orom neve az idén is felkerült a világtérképekre

Semmi sem tarthat végtelenségig, a legjobb dolgokba legtöbbször az embernek csak beleízlelni van ideje, s hirtelen, szempillantásnyira véget ér a mulatság. Ez történt az idei oromi Malomfesztivállal is, amely az elmúlt három napban a béke és a szeretet oázisa volt, egyfajta falu a faluban, amelynek lakóit az örökös siker, jó osztályzatok, illetve a pénz utáni hajsza helyett három nap erejéig az egymás megismerése, az önfeledt bulizás, a kiváló zene, a művészetek szeretete hajtott.A fesztivál szervezői pedig az idén is apait-anyait beleadtak, hogy mindenki a lehető legjobban érezze magát.

A Zuboly egyedi, posztmodern hangzásvilágot képvisel a magyar pop-rock-etno színtéren(Horváth Zsolt felvétele)

A Zuboly egyedi, posztmodern hangzásvilágot képvisel a magyar pop-rock-etno színtéren(Horváth Zsolt felvétele)

A fesztivál utolsó estéjén a Bitang (nagy)színpadon, az est első felét közel-keleti dallamok uralták, elektronikus zenei aláfestéssel. Az estét a The Khat izraeli/jemeni zenekar nyitotta meg. A zenekar a két nép népzenéjét dolgozta fel sajátos módon, többek között olyan „hangszereket” alkalmazva, mint mondjuk egy kerékpár, serpenyő stb., amelyekkel a jemeni kultúra szimbólumának számító, stimuláns hatású khat cserjéhez hasonlóan, izgalmat és eufóriát váltottak ki a színpad előtt lévőktől. Őket az úgyszintén izraeli Angata elektronikus duett követte.  Keinan és Itai Reznik egyfajta elektronikus afro-pszichedélikus világba utaztatta el a közönségét, amely a technoklubok ritmusait ötvözte,  Afrika törzsi rituáléival. 

Zenéjük szombaton este a fesztivál tábortüze körül elvarázsolt hangulatot és zenei aláfestést teremtett a zentai Szt. Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület tűzzsonglőrei igencsak látványos produkciójának.

Az idei fesztivál legnagyobb „partizenekarának” minden bizonnyal a nagyszínpadon utolsó előttiként fellépő, magyarországi Zuboly tekinthető, amely egyedi, posztmodern hangzásvilágot képvisel a magyar pop-rock-etno színtéren. Stílusukat a zenekar tagjai nevezik broken etnónak, agrár hiphopnak, etno jazz-nak vagy éppen  folk'n'bass-nak, de akárhova is kategorizálják be magukat, a pop-rockot a népzenével, klasszikus zenével, illetve hiphoppal, vagy éppen drum&bass-szal ötvözött feldolgozásaikkal igazi bulihangulatot teremtettek a fesztivál végéhez közeledve. Ezen a napon is rendkívül izgalmas fellépők produkcióira bulizhattak az Akácos helyszínen lévő fiatalok is, akiket az álomszerű szinti popot művelő, magyarországi FreeYouFreeMe formáció, az őt követő szlovák Folk & Bass Orchestra és a magyarországi Pozvakowski poszt / pszichedélikus rock zenekar fellépése bűvölt el. Az utolsó nap fellépői közül nem szabad megfeledkezni az Etnocamp, népzenei helyszínen fellépő Rutkai Boriról és Bandájáról, akik zenéjükkel a legkisebbeknek szereztek örömteli perceket, illetve az őket követő Resti Kornél Eredetimegjelöléssel ellátott’ zenekarról sem, amelynek Apró Anna népművész, az Énekelt Versek Zentai Fesztiváljának tavalyi nyertese személyében vajdasági vonatkozása (tagja) is van, s akik megzenésített versekkel bűvölték el a közönséget. A fentiekben megnevezettek mellett természetesen még sokan mások is minden tőlük telhetőt megtettek, hogy az idei fesztivál is feledhetetlen maradjon, s hogy Orom neve, a Malomfesztiválnak köszönhetően a világszerte ismert legyen.