2024. április 20., szombat

Dánia nem alkudozik Trumppal

Az amerikai elnök vásárlási szándékkal is érkezik – Grönlandot nem adnák el neki

Személyesen is előadhatja tervét Grönland megvásárlásáról az amerikai elnök, aki hamarosan Dániába látogat. Az óriási sziget ugyanis ehhez az országhoz tartozik. Donald Trump szeptember elején vendégeskedik a dán királynőnél, II. Margitnál, de találkozik az ország és Grönland miniszterelnökével is. A fogadó országban máris elutasították az ötletét.

Értetlenkedve, humoros megjegyzésekkel vagy határozott elutasítással reagáltak az érintettek Donald Trump amerikai elnöknek arra az ötletére, hogy megvásárolná a világ legnagyobb szigeteként számon tartott Grönlandot. Az alig 56 ezer lakosú, ámde óriási, csaknem 2,16 millió négyzetkilométernyi terület Dániához tartozik.

A többnyire jégtakaróval és hóval borított sziget az Északi-sark közelében található, és a dán kormánynak köszönhetően már tíz éve széleskörű önrendelkezési jogokkal rendelkezik.

Egy olyan óriási térségről beszélünk, amelyen kényelmesen elférne Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország és Spanyolország is. A jégbirodalom sokkal nagyobb (az 1,7 millió négyzetkilométernyi) Alaszkánál is, amelyet az USA 1867-ben vásárolt meg Oroszországtól. (Akkori áron 7,2 millió dollárért; ez jelenleg 125 milliónak felel meg.)

Grönland fővárosában, Nuukban saját parlament és kormány működik. Az utóbbi testület önállóan irányítja a sziget belügyeit, ám védelmi és külpolitikája már a dán kormány hatáskörébe tartozik. Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy külön képviselete van az EU-ban (amelynek – Dániával ellentétben – nem tagja) és az Egyesült Államokban is.

A hatalmas terület stratégiailag fontos hely az USA nemzetbiztonsága szempontjából. Washington ezért (államközi szerződés alapján) már évtizedek óta katonai támaszpontokat működtetett az északnyugati részén, ahol az amerikai (interkontinentális) ballisztikusrakéta-jelző rendszer helyi állomásai is megtalálhatóak.

Trump most az egész szigetre szemet vetett, és egyre élénkebben érdeklődik annak „esetleges megvásárlása” iránt, miként azt gazdasági főtanácsadója, Larry Kudlow legutóbb nyilatkozta. A globális felmelegedés miatt ugyanis a grönlandi jég nagy része (a közeli jövőben) valószínűleg elolvad és utána hatalmas természeti kincsekhez lehet majd hozzáférni a térségben, ahol egy fontos új nemzetközi kereskedelmi-szállítási útvonal is kialakul majd.

A Fehér Ház ura korábban is utalt már zárt körben (néha viccesen, máskor komolyabban) arra, hogy jó lenne megszerezni a szigetet. Vasárnap már személyesen is elismerte, amiről a napokban előbb a média, majd Kudlow számolt be, vagyis azt, hogy felmerült Grönland megvásárlásának az ötlete, amelyet már vizsgálnak is.

Nem ő az első amerikai elnök, aki fontolóra vette ezt. Harry Truman már 1946-ban felvetette az ötletet, és megpróbált egyezséget is kötni, ám végül nem sikerült megszereznie Grönlandot.

Trump szeptember 2-án kezdődő kétnapos dániai látogatása közeledtével folyamatosan érkeznek a hírek arról, hogy ő is vételi ajánlatot tenne. Koppenhágában fogadja II. Margit királynő, majd találkozik Mette Frederiksen dán és Kim Kielsen grönlandi kormányfővel. Nekik személyesen is előadhatja a tervét, ám aligha számíthat kedvező válaszra.

A teljes függetlenségre törekvő sziget, amely iránt az utóbbi időben Kína is igen élénken érdeklődik, hallani sem akar az adásvételről. Ane Lone Bagger grönlandi külügyminiszter már meg is üzente Trumpnak: üzletelhetünk egymással, „ámde nem vagyunk eladók”. Az amerikai elnöknek és gazdasági főtanácsadójának, akik Grönland esetleges megvásárlásának lehetőségéről beszéltek, pedig a dán kormányfő szólt vissza, amikor vasárnap fölkereste a szigetet. Frederiksen megismételte: a terület nem eladó.