2024. április 19., péntek

Fellélegezhetnek az utazók

Megszűntek a nagy torlódások a szerb–magyar határátkelőhelyeken

Nyáron, különösen a hétvégeken, megszokott látvány, hogy a szerb–magyar határátkelőhelyeken hosszú sorok alakulnak ki, a nyaralók és a szabadságukról hazaigyekvő vendégmunkások miatt. Vasárnap azonban még a nyári időszakhoz képest is szokatlanul nagy torlódások keletkeztek. Voltak, akik fél napot is vesztegeltek a Horgos–Röszke határátkelőhelyen. Tegnap azonban már nyoma sem volt a hosszú soroknak.

Hétfőn már nem kellett fél napot várni a határátkelőhelyen (Gergely Árpád felvétele)

Hétfőn már nem kellett fél napot várni a határátkelőhelyen (Gergely Árpád felvétele)

A kelebiai és a horgosi határátkelőhelyen tegnap a kilépő oldalon is körülbelül fél óra volt a várakozási idő. Az utóbbi határátkelőhelyen már csak a megtömött szemetesládák és az út szélén hagyott vizesflakonok, nejlonzacskók jelezték a vasárnapi nagy forgalmat. Nagyobb torlódás csak a Horgos 2 határátkelőn alakult ki, ahol körülbelül egy óra volt a várakozási idő. A sorban várakozott Löffler László budapesti lakos is, aki éppen nyaralásából tartott hazafelé.

– Montenegróban voltunk a családommal. Öt perce álltam be a sorba. Azonban mielőtt elindultam, a világhálón tájékozódtam a várakozási időről. A magyar rendőrségnek van egy információs honlapja, ahol azt írták, hogy egy óra a várakozási idő. Királyhalmánál ennél jóval kevesebb, fél óra a várakozási idő, viszont az egy akkora kerülő számomra, hogy ugyanannyi időt veszítenék vele, mint amennyit itt a várakozással – nyilatkozta Löffler László.

Ellátogattunk a királyhalmi határátkelőhöz is, ahol nem tapasztaltunk nagyobb torlódást. Itt is csak a teli szemetesládák jelezték azt, hogy vasárnap hatalmas sor volt.

–  Szabadkán voltunk, és most hazafelé tartunk Szegedre. Elindulás előtt nem tájékozódtam. Úgy gondoltam, hogy kevesen lesznek a határon, mert véget ért a hétvége. A kocsisorból ítélve talán több, mint fél órát kell várakozni, de ez attól is függ, hogy milyen gyorsan dolgoznak a határátkelőn – mondta a királyhalmi határátkelőn várakozó Szabó Attila.

A királyhalmi határátkelőhöz vezető Muskátli utca, vagy régi nevén a Hatöles út arról nevezetes, hogy az itt lakó királyhalmi termelők az út szélén, házuk bejárata előtt árulják terményeiket az erre járó gépjárművezetőknek. Megkérdeztük az egyik árust, hogy milyen volt a forgalma a hétvégi nagy torlódás idején.

–  Szombaton a Muskátli utca feléig, vasárnap pedig egészen az utca végéig állt a kocsisor. Öten-hatan árultunk barackot az utcában, de nagyon rossz volt a forgalom. Szinte senkitől nem vettek semmit. A sor haladt mi pedig csak ültünk itt az út szélén. Talán már útközben mindent megvettek, amire szükségük volt. Egyedül ásványvizet vettek tőlem, mert a hatalmas sor és a nagy forróság ellenére nem osztottak vizet a várakozóknak – panaszolta a királyhalmi árus, aki a határra igyekvőknek barackot, almát, szilvát és hagymát is egyaránt kínált.

Az árus az elmondottakhoz hozzátette, hogy szerinte már túl sokan árulnak az út mentén. A hétvégén már Hajdújárásról is érkeztek árusok a Muskátli utcába, így pedig egyre több árus kisebb haszonra tud szert tenni.

Nyitókép: Hétfőn már nem kellett fél napot várni a határátkelőhelyen (Gergely Árpád felvétele)