2024. április 26., péntek

Megnyílt az út Nyugat-Szerbia számára

Kevesebb mint egy órába telik az utazás Orbenovactól Čačakig

Az Obranovactól Ljigig vezető autóútszakaszon, amely a Miloš fejedelem nevet kapta, vasárnap este óta több ezren is végighaladtak – jelentette a Szerbia Utak Közvállalat. Ennek az útszakasznak a használatát egyelőre nem fizettetik, az Obranovacnál felállított fizetőkapu szeptember 1-jétől lép működésbe.

Forrás: Beta

Forrás: Beta

Az új autópálya-szakasz 62,7 kilométer hosszú és három egységből áll: a 26,23 kilométeres Obrenovac–Ub szakaszból, a 12,5 kilométeres Ub–Lajkovac szakaszból, ahol a korábbi években használt rossz minőségű építőanyag miatt egy 2,5 kilométeres szakaszt is újra kellett építeni, illetve a 23, 98 kilométeres Lakovac–Ljig szakaszból. A Miloš fejedelem elnevezésű autóút  átadásával a Belgrád–Dél-Jadran, azaz az E763-as autópálya 103,06 kilométeres szakasza nyílt meg a forgalom előtt. Az E763-as a transzeurópai autópálya egyik ágát képezi, amely összeköti a lengyelországi Gdansk városát Görögország fővárosával, Athénnel, illetve Isztambult az Adriai-tengerrel, valamint a montenegrói Bar kikötővel.

Az Obrenovac–Ljig autóutat óránkénti 130 kilométeres sebességre tervezték, mintegy 28 méter széles, és összesen 42 híd, illetve felüljáró szeli át, a leghosszabb híd 580 méter hosszú. A tizenegyes közúti folyosón ezentúl kevesebb mint egy óra alatt megtehető az út Obrenovactól Čačakig, használatáért pedig 420 dinárt kell majd fizetni.

Az autópálya-szakaszt vasárnap este Aleksandar Vučić államfő avatta fel. Az ünnepségen kiemelte, a nyugat-szerbiai polgárok már 70 éve várnak arra, hogy új út épüljön az országnak ezen a részén, az új út pedig új fejlődési lehetőséget is jelent az ország nyugati települései számára.

Zorana Mihajlović közlekedési, építésügyi és infrastrukturális miniszter kiemelte, Szerbiában az elmúlt négy év alatt 300 kilométer autóutat sikerült kiépíteni, majd közölte, hogy decemberben új autóútszakaszt adnak át Surčin és Obrenovac között. Az Újbelgrád és Surčin közötti út építésére vonatkozó szerződést vasárnap írták alá Belgrádban a kínai China Communications Construction Company Ltd. vállalattal, és hamarosan a Morava közúti folyosó munkálatai is elkezdődhetnek.

Damir Okanović, a Közlekedésbiztonsági Bizottság képviseletében a Szerbiai Rádió és Televízió munkatársainak elmondta, a Miloš fejedelem egyelőre még nem érhető el a navigációs applikációkban, így a vezetők a tájékozódáshoz használt rendszereket ezen az útszakaszon addig nem használhatják, amíg a GPS-rendszereket nem frissítik.