2024. április 19., péntek

A gazdálkodás népszerűsítése és kikapcsolódás

Augusztus utolsó hétvégéjén Poljo-fest mezőgazdasági vásár Törökbecsén

Az idén augusztus 23-e és 25-a között Törökbecsén, a Nagyboldogasszony-napok keretében tartják meg a hetedik Poljo-fest mezőgazdasági vásárt, amelynek ünnepélyes megnyitójára pénteken 15 órakor kerül sor. A fiatal mezőgazdasági termelők, mint a hazai agrár reményei az idei panelbeszélgetések fő témája – hangzott el a tegnapi sajtókonferencián Újvidéken, a Vajdasági Gazdasági Kamarában.

Jelena Drobnjak, a Vajdasági Gazdasági Kamara mezőgazdasági részlegének titkára kiemelte, hogy a Poljo-fest mezőgazdasági vásár túlnőtte Törökbecse, Bánát és a régió határait.

Vladislav Krsmanović tartományi mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási segédtitkár elmondta, hogy a rendezvény nagyban hozzájárul a falvak, a mezőgazdaság és a gazdálkodás népszerűsítéséhez.

– Az elmúlt három évben a tartományi kormány több mint 20 milliárd dinárt fektetett a vajdasági mezőgazdaság fejlesztésébe. Összesen 6882 szerződést kötöttünk a termelőkkel, ebből 5890 nyilvántartott mezőgazdasági birtok. Az ösztönző politika részeként titkárságunk a hagyományos mezőgazdasági rendezvények megszervezését a Vajdasági AT területén, amelyre összesen 25 millió dinárt különítettünk el a tartományi költségvetésből. Az elmúlt három évben ezen a pályázati vonalon keresztül összesen 519 különféle, hagyományos értékekkel bíró esemény megszervezését támogattuk – mondta Krsmanović.

Az érdeklődők a mezőgazdasági kiállításon mezőgép- és jószágkiállítókkal is találkozhatnak. A vásáron olyan cégek is képviseltetik magukat, amelyek mezőgazdasági gépeket, növényvédő szereket, vetőmagokat, kínálnak a látogatóknak, emellett aktuális mezőgazdasági kérdésekről és agárpolitikai intézkedésekről is tájékozódhatnak a látogatók – mondta Saša Maksimović, Törökbecse polgármestere.

A mezőgazdasági gépeket az idén működés közben is megtekinthetik az érdeklődők. Tavaly mintegy 200 ezer látogatója volt a rendezvénynek, s az idén is várják azoknak a mezőgazdasági termelőknek a jelentkezését, akik kiállítókként vennének részt – tette közzé Milan Stojšin, polgármester-helyettes.

Mindhárom napon 17 órakor kezdődik a traktorhajtó versenyt, amelyen vasárnap értékes nyereményekhez juthatnak a résztvevők. A második napon az állattenyésztők mutatják be a jószágállomány legszemléletesebb példányait, emellett szórakoztató programok, lovaglás, kötélhúzás, és az igen közkedvelt mechanikus bika megülése is szerepel a műsorkínálatban.

Szombaton és vasárnap is 10 órakor nyitja meg kapuit a rendezvény, amelynek minden eseménye ingyenes.