2024. április 24., szerda

Közeledik Zenta napja

Új helyszínen, a sportcsarnokkal szemben rendezik meg a városnapi ünnepséget

Szeptember 5-e és 11-e között, a Sportcsarnokkal szemben tartják meg az idén a zentai városnapi rendezvénysorozatot. Az ünnepségről Perpauer Attila, a városi tanács kultúrával megbízott tagja, Kosiczky András, a községi tanács tagja, Hugyik Richárd, a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ igazgatója és Predrag Popović, a zentai könyvtár munkatársa tartott sajtótájékoztatót.

Perpauer Attila elmondta, hogy a rendezvény az idén is színvonalas programokból áll össze. A felmerülő igényeket igyekeztek kielégíteni, így az egy hétig tartó ünnepségen művelődésre és szórakozásra egyaránt lesz lehetőség, de nem feledkeztek meg a gyerekes családokról sem, és a már jól megszokott kézműves vásár is helyet kap a rendezvényen. Hangsúlyozta, hogy a városnapi ünnepség a zentai intézmények összefogása által jöhetett létre.

Mint Kosiczky András elmondta, az ünnepséget azért költöztették a Sportcsarnok elé, mert az elmúlt években nyilvánvalóvá vált, hogy a rendezvény lebonyolításához a Fő térnél nagyobb helyre van szükség. A Fő teret azonban nem iktatták ki teljesen: a fúvószenekar itt játszik, és ha a töltésoldal eső miatt járhatatlanná válik, más programelemeket is itt tartanak meg. A rendezvény idejére a lejáró és a medence közötti szakaszt lezárják, és elkerülő utat biztosítanak a Kisrétbe, a Halászcsárdára vagy a Pánába igyekvők számára a Városkörüli úton és a Népkerten keresztül. A keskeny út miatt jelzőlámpa irányítja majd a forgalmat. A rendezvény területén több parkolót is kialakítanak, ezek megközelíthetőségét biztonsági őrök biztosítják.

A városnapi rendezvény részletes programját Hugyik Richárd és Predrag Popović ismertette. A Nemzetközi Hőlégballon-találkozó idei kezdőeseménye szeptember 5-én, csütörtökön este nyolc órakor kezdődik, ezt DJ zenei műsora követi. 6-án, pénteken a kora esti órákban a Népkertben és a töltésen folytatódik a hőlégballonosok találkozója: gyerekek vehetnek részt kötött ballonos repülésen. Eközben a Zentai Városi Múzeumban bemutatják a hagyományos városnapi kiállítást, melynek témája a két világháború közötti élet Zentán.

A péntek esti műsor előreláthatólag kilenc óra körül kezdődik a Sportcsarnok előtt felállított kisszínpadon a városnapi utcabállal, amelyben az Eridanus szolgáltatja a talpalávalót. Szeptember 7-én, szombaton a kora délutáni órákban, szintén a Sportcsarnok előtti részen kezdődik a csokoládéfesztivál, majd a különböző gyerekprogramok. Eközben a kisszínpadon a zentai községbeli hagyományőrző csoportok bemutatkozását tekinthetik meg az érdeklődők. Hat óra körül az Eszterlánc mesezenekar szórakoztatja a gyerekeket. A szombati nap leglátványosabb eseményére, a Hari Mata Hari együttes fellépésére, a nagyszínpadon kerül sor az esti órákban, amit DJ előadása követ. Vasárnap délután folytatódik a hagyományőrző csoportok fellépése, majd este, várhatóan nyolc óra körül kezdődik a Piramis zenekar városnapi nagykoncertje. Este tíz óra körül kerül sor a hagyományos városnapi tűzijátékra, a korábbi évekhez hasonlóan a Tisza-parton. A szervezők hangsúlyozták, hogy a koncertet követően elegendő időt hagynak arra, hogy aki óhajtja, fölsétálhasson a városközpontba, és megnézze a tűzijátékot.

Szeptember 9-én, hétfőn este fél nyolckor a városháza dísztermében rendezik meg a kóruszenei estet, másnap délután ötkor a Szent Mihály arkangyal-templomban pedig gyászmisét tartanak. Szintén kedden este fél hétkor a Városi Hangversenyteremben Aleksandar Vujić emléktábláját avatják föl, ezt követően komolyzenei koncertre kerül sor. Szeptember 11-én, szerdán fél kilenckor a Zentai Fúvószenekar ünnepi hangversenyét hallgathatjuk meg a Fő téren, tíz órától pedig a városháza dísztermében kerül sor a községi képviselő-testület városnapi díszülésére. Délben a Tisza-parti emlékhelyen megkongatják az emlékharangot, és megkoszorúzzák az emlékművet, majd  a Kis Szent Teréz-templomban hálaadó szentmise következik a zentai csata 322. évfordulója alkalmából.

A szervezők a műsorváltozás jogát fenntartják, és mindenkit szeretettel várnak a rendezvényre.