2024. március 29., péntek

Ősztől saját konyha

A kishegyesi községi Vöröskereszt felszerelést kapott az új konyhájához – Hamarosan élelmiszer- és higiéniai csomagot kapnak a rászorulók – Egynapos nyári tábor a legfiatalabb aktivisták szá

A Vöröskereszt kishegyesi községi szervezetének egyik legjelentősebb tevékenysége a népkonyhaprogram. Ennek keretében a község területén heti három alkalommal 200 adag egytálételt osztanak ki a téli hónapokban. A községi szervezet már régóta tervezi egy saját konyha felállítását, mert ez jelentős könnyítést jelentene számukra. E téren most óriási előrelépés történt – számolt be lapunknak Fontányi Andor, a Vöröskereszt kishegyesi községi szervezetének titkára.

– A Vöröskereszt kishegyesi községi szervezetének életében igen komoly esemény történt: konyhai felszerelést kaptunk, ami lehetővé teszi, hogy saját konyhát alakítsunk ki a község területén. Különböző konyhai felszereléseket kaptunk, amik segítségével a szervezeten belül el tudjuk készíteni az élelmet a téli hónapokban. Ez lesz az az egytálétel, amit kiosztunk a népkonyhaprogram keretében. Jelenleg a konyhahelyiség kialakítása van folyamatban, a tervek szerint októberre minden a helyére kerül és indíthatjuk a népkonyhaprogramot. A saját konyhának számos előnye lesz. Elsősorban növelhetjük a kapacitásunkat, emellett helyi termékeket tudunk felhasználni, és az itteni embereket alkalmazhatjuk a különböző élelmiszerek elkészítéséhez. Az is tervben van, hogy a szezonális jellegű alapanyagokat idejében beszerezzük és eltegyük a téli időszakra. Ezek felhasználásávak olcsóbban tudunk minőségibb ételt készíteni. Vannak nagyon szorgalmas és talpraesett aktivistáink, akik nagy segítséget jelentenek majd ezekben a folyamatokban – mondta el Fontányi, majd hozzáfűzte, hogy jó példa a házi meggyszörp, amit már harmadik éve készítenek a Vöröskereszt aktivistái.

A község területén nemcsak a népkonyhaprogram felhasználói hátrányos helyzetű lakosok, akiknek segítségre van szükségük, hanem kisnyugdíjasok, szociális segélyben részesülők és olyan határesetek, akik nem jogosultak pénzbeli támogatásra. Ezek az emberek a szegénység szürke zónájában mozognak, de a Vöröskeresztnek rájuk is gondolni kell – fogalmazott a titkár.

– A munkaügyi minisztérium és a köztársasági Vöröskereszt jóvoltából 300 csomagot tudunk kiosztani ezeknek a rászorulóknak. A korábbi évekhez hasonlóan a csomag élelmiszert és higiéniai kellékeket tartalmaz.

Ételosztás a téli hónapokban (Lakatos János felvétele)

Ételosztás a téli hónapokban (Lakatos János felvétele)

Fontos tudni, hogy a népkonyhaprogram felhasználói nem jogosultak erre a csomagra, mivel az a célunk, hogy minél szélesebb körben támogassuk a lakosságot. Egy bizottság fogja meghatározni a csomagosztás kedvezményezettjeit. A listát a szociális központ, a helyi nyugdíjas szervezetek és a helyi közösségek fogják összeállítani – mondta el Fontányi.

A Vöröskereszt nagy figyelmet szentel a fiataloknak is. Ennek jegyében augusztus 26-án, hétfőn, egynapos tábort rendeznek a Kátai-tanyán – mondta el a titkár. Ezt az eseményt a Kátai-tanya támogatja, és a község mindhárom településéről jönnek majd a fiatal aktivisták. A diákok kerékpárral érkeznek a tanyára, ahol a  Vöröskereszt tevékenységével ismerkedhetnek meg.

Nyitókép: Ételosztás a téli hónapokban (Lakatos János felvétele)