2024. április 19., péntek

Đoković biztató formában

Novak Djoković (Fotó: Beta/AP)

Novak Djoković (Fotó: Beta/AP)

Ha a Pablo Carreno elleni múlt éjjeli meccsből következtetéseket szabad levonni, megállapítható, hogy Novak Đoković a lehető legkomolyabban hajt rá a címvédésre Cincinnatiban, és gondolataiban ez még magasabb cél foglalkoztatja, az, hogy New Yorkban, az US Openen is megtartja a tavaly nyert serleget. A világelső nem nyert ugyan könnyen a harcias kedvében levő spanyol ellen, de – ezt sugallja a múlt – ha már a nyolcaddöntőben a látott szintre képes, akkor a torna zárószakaszban még kevésbé lesz elnéző leendő riválisaival szemben.

Đoković mindkét játszmában egyszer nyerte el a spanyol adogatását, a másfél órás meccsen csak 10 önhibát vétett, mindössze két breaklabdával szembesült, és megérdemelten jutott a negyeddöntőbe, amelyben, ma hajnalban, még egy jó képességű játékos, de az ingadozó formájáról ismert 25 éves francia Lucas Pouille következett, aki csütörtökön meg tudta lepni az orosz Karen Hacsanovot. A francia januárban is nagy formában volt, az Australian Openen elődöntőbe jutott, de pechjére a 15. nagy serlegére vadászó Đokovićra futott, és 6:0, 6:2, 6:2 arányú vereséget szenvedett. Hat és fél hónap után, amely időszakban nem sokat mutatott, újra Novakkal játszik, és tisztában van vele, hogy még a legjobbja sem szavatolja nemcsak a kedvező eredményt, hanem a tisztes vereséget sem.

Andrej Rublyov kiváló taktikával győzte le Roger Federert (Fotó: Beta/AP)

Andrej Rublyov kiváló taktikával győzte le Roger Federert (Fotó: Beta/AP)

Novak önbizalmát valószínűleg még növelte, hogy a lehető legerősebb riválisai Ohióban vagy visszaléptek (Nadal, Thiem), vagy pedig – mint Cicipasz és Federer – nagyon korán kiestek. Roger veresége a 21 éves orosz Andrej Rublyov ellen vaskos meglepetés. Az orosz óriási iramban végig terhelni tudta a svájci fonákját, amire annak nem volt kellő válasza. Rublyov az éjjel honfitársak rangadóján a montreali döntős Danil Medvegyevvel csatázott a feltehetően Đoković elleni elődöntőért.

Az alsó ágon csak a kimerült és gyorsan kedvtelenné vált Kecmanovićot verő spanyol Roberto Bautista tűnik a legkomolyabb jelöltnek a belga Goffin, a japán selejtezős Nisioka és a francia Gasquet mezőnyében. Ha tehát nem történik újabb csoda, vasárnap Novak és Roberto az idei 4., összesen pedig 12. meccse zárja a tornát. Novak nyert legutóbb Wimbledonban, a mérleget 8:3-ra vezeti, kemény borításon azonban óvatosságra intő 3:3-ra áll a párharcuk.

A nőknél tovább tart Oszaka, Barty és Ka. Plišková versenyfutása a ranglista első helyéért, rajtuk kívül még a 21 éves amerikai SofiaKeninre lenne érdemes odafigyelni.