2024. március 29., péntek

Mezőmadarason ecsettel

Két vajdasági képzőművész vett részt az Erdélyben megrendezett Mezőmadarasi Képzőművészeti Művésztelepen
Mezőmadaras

Mezőmadaras

A mezőmadarasi alkotótábort 2002 óta minden év nyarán megrendezik. 2008-ig a Pro Ruris Egyesület, 2009 és 2018 között pedig a ProRuris Egyesület és a Maros Mezőségi Művésztelep közös szervezésében valósult meg. A programvezető mindvégig Czirjék Lajos volt.

Az idén a hagyományos Alkotótábor mellett a Mezőmadarasi Képzőművészeti Művésztelepet is szerveztek Szabó Izolda művészeti vezető irányításával.

 Az egész Kárpát-medencéből vártak magyar képzőművészeket, 

három felvidéki,  két vajdasági, valamint  három magyarországi képzőművész is csatlakozott a művésztelep munkájához.

Az idei művésztelep központi témája az In Memoriam Nagybánya volt.

A művésztábor résztvevői

A művésztábor résztvevői

A tábor ideje alatt az alkotók Csíksomlyóra, a Marosmenti Kastélyokhoz kirándultak.

A Vajdaságból a művésztelep munkájában Kiss Butterer Márta és Barna Kolozsi Valária vettek részt. Mindketten először voltak Erdélyben. Saját gépkocsijukkal indultak neki a hosszú útnak. Kiss Butterer Mártát kértük meg, hogy röviden közölje olvasóinkkal tapasztalatait.

– Habár Erdélyről sokat olvastam, hallottam, sok fotót is láttam, mégsem sejtettem, hogy ennyire gyönyörű, és hogy ez életem egyik legszebb táborozása lesz. A szervezők mindent megtettek annak érdekében, hogy minél jobban inspirálódjunk az alkotáshoz, kirándulásokat szerveztek, különböző helyi finomságokat szolgáltak fel. A felvidéki, magyarországi, erdélyi képzőművészekkel értékes szakmai eszmecserénk volt. Két-két alkotásunkat hagyhattunk Madarason.

Kiss Butterer Márta alkotása

Kiss Butterer Márta alkotása

Márta munka közben

Márta munka közben