Rossz, ha az idő jó

A meleg időjárás katasztrofálisan hat az emberek teljesítményére

Virág Alekszandar

2019. augusztus 18., 14:31

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

Sokan még mindig abban hisznek, hogy nyáron teljesítenek jobban, miközben odakinn 39 Celsius-fokos meleg van, július van, a kollégák a nyaralás élményeiket megosztják munkatársaikkal, mi azonban, ott gubbasztunk az irodában, és szomorúan nézünk ki az ablakon, gondolván mennyire jó lenne most egyet csobbanni a medencében és a családdal grillezni. De akkor az miért van az, hogy nem teljesítünk jól a munkahelyen, holott megadatik minden szükséges eszköz, hogy kielégítsük szükségleteinket?

Fotó: pixabay.com

Fotó: pixabay.com

Sokak szerint a rossz idő negatív érzelmeket, depressziót vált ki az emberből, a napos és meleg idő viszont a jót, azonban ez az állítás nem igaz. Szép, nyári időben is rosszul teljesítünk, mert nagyon el tudja terelni koncentrációnkat a munkától. Miért is? Mert nyár van, mindenki szeretne finom fagylaltot enni, túrázni vagy éppen gondolkodni, megszervezni a nyaralást, és ez sokszor negatívan hat a munkahelyi teljesítményünkre és úgy általában minden tevékenységünkre. Vannak pszichológiai tanulmányok, amik erről figyelmeztetnek, hogy a rossz idő jól hat az ember teljesítményére, és így könnyebb a munkára fókuszálni. Megfigyelték, ha olyan szabadtéri nyári programokat megemlítenek vagy képeket mutatnak a dolgozóknak amikor esős idő van, az negatív hatással van a dolgozókra. Sőt, egy ilyen kép hatására az ember képes órákon át arról a tevékenységről agyalni.

De nemcsak az időjárás hat negatívan ránk, hanem más különböző faktorok (ható tényezők) is. A levegő hőmérséklete, páratartalom, a ruházat, a metabolizmus és a munka aktivitás szintje, a légmozgás, valamint a számítástechnikai tárgyak által kibocsátott hő. Ha fentebb említett faktorok közül valamelyik nem ideális, akkor „hőstresszről” beszélünk, ami annyit tesz, ha hirtelen hőmérséklet csökkenés vagy növekedés van, akkor komoly hatással van ránk és így akár a legkönnyebb munkafeladatok elvégzése is gondot okozz. Az emberi test ugyanis úgy működik, hogy igyekszik fenntartani a 37-36 fokos hőmérsékletet, mivel a testünk ezzel a testhővel tud jól működni. A test hőszabályzója a hipotalamuszban helyezkedik el. A hipotalamusz idegrendszerünk egy kis része, ami az egész belső szervezetünk működését szabályozza, működteti. Eközben még szabályozza a szívritmust és a vérnyomást is. Minden „parancs” innen jön amelyre a test reagál. Mivel a hőmérséklet szabályozása rengeteg energiát vesz igénybe, ezért van az, hogy ellustulunk és nem teszünk semmit, hanyagoljuk a munkát, mert ez egy természetes reakció a testtől, aminek célja az energiamegtakarítás. Ezért, nagyon fontos, hogy odafigyeljünk az öltözködésünkre és úgy öltözzünk, hogy az megfeleljen az adott éghajlatra, illetve a munkahőmérsékletre is. Igyunk teát, ha hideg van, és hideget, ha meleg van, sokszor segít egy picit csökkenteni a testhőmérsékletünket és javít a munkateljesítményen. Vigyázzunk magunkra.

 


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége