2024. április 19., péntek
HELYSZÍNI TUDÓSÍTÁS

Döntéseink közösek

Megtartották a Vajdasági Magyar Szövetség Szent István-napi központi rendezvényét

Immár huszonnegyedik alkalommal szervezte meg a Vajdasági Magyar Szövetség a Szenti István-napi központi rendezvényét szombaton, ami a Szent Teréz-székesegyházban ünnepi szentmisével vette kezdetét Dr. Csernyák Csaba, egri érsek celebrálásával.

Pásztor István és Kocsis Máté megszegik az új kenyeret(Gergely Árpád felvétele)

Pásztor István és Kocsis Máté megszegik az új kenyeret(Gergely Árpád felvétele)

Palicson a tóparti sétányon kézműves kirakodó vásár várta a látogatókat a délutáni órákban. A Vigadónál a Mórahalmi Fúvószenekar és a Szabadkai Fúvószenekar koncertezett, ezt követte az ökumenikus kenyéráldás.

Az új kenyeret a római katolikus egyház képviseletében Dr. Csernyák Csaba és Verebélyi Árpád főesperes, a református egyház képviseletében Orosz Attila bácskai esperes, az evangélikus egyház képviseletében pedig Dolinszky Gábor püspök-helyettes szentelte meg.

Ünnepi beszéddel Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője és Pásztor István, a VMSZ elnöke köszöntötte az egybegyűlteket.
Kocsis Máté beszédében kiemelte, hogy a magyarság identitásának megőrzése szinte példátlan az európai államok történetében.

– Ünnepeljük nemzetünk közösségét, annak lelkét és fizikai örökségét, ami az elmúlt száz évben is segített bennünket abban, hogy az elszakított országrészek magyarjaival együtt maradjunk. Így tudtuk bebizonyítani a világnak, hogy a magyarokat határokkal elválasztani ugyan lehet egymástól, de nemzetként szétszakítani őket soha – fogalmazott a frakcióvezető, majd hozzátette, hogy különösképpen hálásak a VMSZ-nek, mert példaértékű munkát folytat a közösségépítés, a kultúra és a politika terén.

Pásztor István többek között elmondta, a jövő évi választásokon való részvétel a közösségért való cselekedet. Mint mondta, közösségként jogunk van, hogy egységes és megkérdőjelezhetetlen választ adjunk arra, miképpen akarunk vajdasági magyarként élni, emiatt a külföldre költözött polgárokat is arra kérte, jöjjenek haza szavazni.

Az ünnepi beszédeket követően Pásztor István és Kocsis Máté megszegte az új kenyeret, majd a Budapesti Operettszínház művészei szórakoztatták az ünneplőket.