2024. március 19., kedd

Játék az alváz- és motorszámokkal

Óvatosan a gépkocsik motorcseréjével – Az olvashatatlan alváz- vagy motorszám sokba kerül

Nemrégiben a belügyminisztérium a gépjárművek azonosító jelzéseit, az alváz- és motorszámot érintő új szabályzatot fogadott el. Szigorúbban ellenőrzik – úgymond – műszaki vizsgálat alkalmával az azonosító jelzéseket az alvázon és a motorblokkon. Bár eddig is az volt a gyakorlat, hogy, ha nem sikerült minden karaktert, jelet, számot és betűt leolvasni az alváz vagy a motor blokkjába gyárilag beütött azonosító jelzésből, akkor a rendőrség technikusához utalták a gépjármű tulajdonosát. Egyetlen bizonytalan szám vagy betű már rendőrségi ellenőrzést, forenzikus (bűnügy, bírósági) vizsgálatot von maga után. Amíg nem érkezik pozitív értékelés a belügyi szervektől, nem vihetjük a gépjárművet műszaki vizsgálatra sem.

Az ellenőrzés szigorúbb és költségesebb (Fotó: Gergely Árpád)

Az ellenőrzés szigorúbb és költségesebb (Fotó: Gergely Árpád)

Egyetlen rozsdás, teljes bizonyossággal nem leolvasható betű vagy szám az alvázon vagy a motorblokkon sokba kerülhet a gépjármű tulajdonosának. Egy karakter, szám vagy betű bevizsgáltatásáért 5000 dinárt kér a rendőrség. Amennyiben a rendőrségi technikusnak nem sikerül a kérdéses számot vagy betűt beazonosítania, abban az esetben szakértői vizsgálatnak vetik alá a gyanús jeleket, hogy teljes kétséget kizáróan meg tudják állapítani, esetleg megpróbálta-e valaki eltávolítani az alváz vagy motor számát, netán lecsiszolták és új számot ütöttek a karosszériába vagy a motorblokkba. A hamisítás gyanújának teljes kizárása, a szakértői vizsgálat költsége 25 000 dinárral terheli a gyanús jármű gazdájának a zsebét.

A bizonytalan alvázszámot a rendőrség illetékesei felülírhatják, amennyiben ilyen döntés születik. Ezt hívják PUS számnak (Po uputsvtu SUP-a). Ezt a beavatkozást nem a rendőrség, hanem az erre a beavatkozásra külön műszakilag felkészített és meghatalmazott, a gépjárművek speciális műszaki ellenőrzését végző szerviz végzi. Ha a le nem olvasható alváz vagy motorszám miatt bukik meg a kocsi a műszaki vizsgán, azt azért ki kell fizetnie a tulajdonosnak, majd következik a rendőrségi számazonosítás, ami a forenzikus vizsgálattal majd a szakértőzéssel folytatódhat. Amikor mindezen átesett az autó és a tulaj még nem kapott szívrohamot a tetemes kiadások miatt, következhet a megismételt műszaki vizsga. A pótvizsga ugyanúgy újabb 4000 dinárba kerül, majd ehhez hozzá kell még adni az új kocsikönyv kiadásához szükséges 1300 dinárt. Ha sikerült minden fokozaton végigverekednie magát a szerencsétlen gépjármű-tulajdonosnak, a fizetendő végösszeg meghaladja a 300 eurót.

A műszaki vizsgálatot akkor is ki kell fizetni, ha nem kap pozitív osztályzatot a gépjármű (Fotó: Gergely Árpád)

A műszaki vizsgálatot akkor is ki kell fizetni, ha nem kap pozitív osztályzatot a gépjármű (Fotó: Gergely Árpád)

NE MOTORT, BLOKKOT VÁSÁROLJUNK!

Jó tanács: Amennyiben a régi lestrapált, elhasználódott motort újabbra szeretnénk cserélni, legfőképpen arra kell ügyelni, hogy az adott típusnak megfelelő, mondhatni ugyanolyan erőforrást vásároljuk. A motorblokkon feltüntetett szám első három-négy betűkódja tartalmazza a típusra vonatkozó információkat. Ezeknek stimmelnie kell a járművünk korábbi motorjának a kódjaival, tehát egy régebbi típusú Opel vagy Ford márkájú gépkocsiba ne vásároljunk erősebb, újabb modellből származó erőforrást még akkor sem, ha műszakilag megoldható az új, továbbfejlesztett motor beszerelése a régi kaszniba. Az ilyen „tuningolásokat” nem nézik jó szemmel a műszaki vizsgán, nem kapja meg az átmenő osztályzatot.

A gépkocsi motorját gyártó cégtől igazolást kell kérni, hogy az adott modellbe beépített új motor megfelel a karosszéria terhelhetőségének. Az újabb motor beépítése nem fog problémát okozni a későbbiekben, nem balesetveszélyes stb. Amennyiben a gyártó cég igazolásával, jóváhagyásával rendelkezünk, következik az új motorral felszerelt autó rendőrségi tesztelése. Ami körülbelül azt jelenti, hogy a közlekedési rendőrség elrendeli a terhelési és egyéb műszaki tesztelést, ami nem olcsó mulatság, és a gépkocsi-tulajdonos vagy megkapja az engedélyt arra, hogy az átépített, új motorral felszerelt autójával részt vegyen a közlekedésben, vagy nem. Végül a szokásos fél óráig tartó műszaki vizsgálaton ilyenkor is át kell esnie a járműnek.

Az adminisztratív és műszaki rendőrségi teszteléssel járó hercehurca elkerülése érdekében ugyanolyan típusú, de jobb állapotban lévő motort érdemes csak vásárolni és autónkba beépíteni. Már ha egy betű eltérés van a motor blokkjába gyárilag beütött betűk és számokból álló kódjelzésben, nem megy át az autó a műszaki vizsgán.

A Ford Fiesta alvázszáma még sértetlen (Fotó: Gergely József)

A Ford Fiesta alvázszáma még sértetlen (Fotó: Gergely József)

Mindenképpen kell a rendőrségtől igazolás, hogy legálisan érvényes vásárlási szerződéssel jutottunk hozzá az új motorhoz, nem körözi a rendőrség az adott motorszámmal rendelkező járművet. Tehát nem egy lopott, körözés alatt álló autóból szerelték ki a motort és azután jutányos áron eladták.

Újabb, másik, jobb motort szeretnénk a verdába, a számunkra új, de használt autómotor vásárlásakor az állam újfent kéri a forgalmi adót. Amikor az autót megvette a boldog tulajdonos, már egyszer fizetett rá forgalmi adót (PDV = hozzáadott értékadó), de ennyivel nem elégszik meg az államkassza. Az autóból kiszerelt és tovább adott motor után újra kérik az adásvételi szerződés alapján a forgalmi adót.

De nem ejtették fejére a szerbiai autósokat sem, nagyon egyszerű és ötletes módon kivédhető a használt autómotor vásárlásakor kötelező forgalmi adó. Az adásvételi szerződésbe a vásárlás tárgyaként elegendő feltüntetni a motorblokkot. Amennyiben papíron csak egy használt motorblokkot vásárolunk (közben pedig visszük az egész motort), a rajta lévő gyártási számmal és kódokkal (ami a leglényegesebb a hatóság számára), akkor mentesülünk a forgalmi adó fizetése alól. Ehhez a kis ügyeskedéshez meg kell nyerni a motor eladóját.

A lecserélt motorral teljes egészében megegyező használt motor beépítése után a kutya sem mondja meg, hogy az egész motort kicseréltük, vagy csak a motorblokkot a rajta lévő azonosító számmal és kódokkal. A többi alkatrészen nincs azonosító szám vagy jelzés.

Ha baj van a motor- vagy alvázszámmal, a 300 eurót is meghaladja a kiadás, mire a hibát elhárítják (Fotó: Gergely Árpád)

Ha baj van a motor- vagy alvázszámmal, a 300 eurót is meghaladja a kiadás, mire a hibát elhárítják (Fotó: Gergely Árpád)

AZ AUTÓ MOTORJA LEGYEN PÓTALKATRÉSZ

A használt nyugati, EU-s, olasz vagy német gépkocsik behozatalakor a potenciális szerbiai vásárlónak oda kell figyelnie, meg kell győződnie róla, hogy a megvásárlásra szánt jármű nem esett-e át előzőleg motorcserén, ami Európában bevett gyakorlat. A megőrzött kaszniba új motort szerelnek, és gond nélkül hajtják tovább. A motorcserét Szerbiában szinte lehetetlen elismertetni, a rendőrség könnyen ráteheti a kezét a motorcserén átesett autóra. Egyszerűen nem engedik ki műszaki vizsgára sem, mivel az eredeti alvázszám kódja nem egyezik a motorszámmal.

Ebből az EU-ban nem csinálnak kérdést, másik motort tett a tulaj az autójába és slussz! Az Európai Unióban a gépjármű motorja pótalkatrésznek számít, amit, ha elkopott, gond nélkül ki lehet cserélni, és ez nagyon is logikus, következetes viszonyulást jelent a hatóság részéről. A gépjármű tulajdonjogát az alvázszámhoz kötik, ezt veszik alapul, a motorral nem bíbelődnek.

E téren is van még mit összehangolni a szerbiai jogszabályok és az Európai Unió jogrendszere között. Egyelőre nem világos az sem, kinek kellene kezdeményeznie a jogszabály-módosítást, a gépjárművek műszaki vizsgájáról szóló előírás módosítását. Amíg nem kerül sor az EU-s szabályozás átvételére, addig csak a gyakorlatban már túlhaladott, elavult módszerekkel műszakiztathatjuk le a gépkocsinkat. A kocsi forgalmi engedélyében a chip az alvázszám mellett a motorszámot is tartalmazza.

Mivel Szerbiában a gépkocsiállomány, az útjainkon futó közel kétmillió autó átlagéletkora igencsak a nagykorúság felé mutat, nagyon könnyen megtörténhet, hogy a műszaki vizsgára érkező gépkocsi alváz- vagy motorszáma közül valamelyik már annyira kopott, rozsdás, hogy közönséges szemrevételezéssel le sem lehet olvasni. Ez a jelentéktelennek tűnő probléma több száz euró plusz kiadást jelenthet a jármű gazdájának.