2024. április 25., csütörtök

Véget ért a Napsütötte tábor

A zentagunarasi tájházban befejeződött a kreatív nyári szünidei tábor

Tegnap délelőtt véget ért a zentagunarasi Napsütötte nyári tábor. Ezt a szinte egész szünidőben tartó rendezvényt idén harmadik alkalommal szervezte meg a Zetnagunarasi Ifjúsági Klub. A tábor egyaránt kínált szórakoztató, kreatív és edukatív jellegű programokat a kikapcsolódni vágyó gyerekeknek. Kádár Krisztina, a tábor főszervezője arról számolt be lapunknak, hogy változó volt a résztvevők száma.

Az idei tábor résztvevői és állandó segítői (Lakatos János felvétele)

Az idei tábor résztvevői és állandó segítői (Lakatos János felvétele)

– A tábor július első hetében kezdődött, és összesen 14 alkalommal tartottunk foglalkozásokat, kedden és csütörtökön 9 és 12 óra között. Mindennap kétfajta foglalkozást tartottunk a gyerekeknek, az egyik inkább mozgással kapcsolatos volt, a másik viszont ülős és kreatív. Általában kb. 20 gyerek vett részt a tábor foglalkozásain, de ez a szám változott. A nyári szünetben a gyerekek mennek a nagyszülőkhöz, nyaralni, stb., ezért nem mindig tudtak eljönni. Leginkább ugyanazok a gyerekek vettek részt a foglalkozásokon, s négyen vannak, akik minden alkalommal itt voltak. Ők egy kis ajándékot kaptak ösztönzésképpen, hogy a következő táborban is rendszeresen részt vegyenek a foglalkozásokon – mondta el Kádár, majd arról is szólt, hogy az idei évben is igyekeztek nagyon változatos programokat összeállítani. Véleménye szerint ez sikerül.

– Volt kincskereső napunk, tanultak néptáncot és modern táncot, volt festészet, elsősegély, hagyományos népi játékok, sakk, malom, magyar kártya és tornáztunk is. Emellett készítettünk sütit, végeztünk kémiai kísérleteket, pólókat batikoltunk, szelektív szemetet válogattunk, kerékpártúrán voltunk a Csíkéren, de volt íjászkodás és akadálypálya is. Lehetőség nyílt számos vizes és tűzoltóprogramra a helyi önkéntes tűzoltókkal, mivel az időjárás nagyon kedvező volt. Csináltunk piñatat is, amit édességgel töltöttünk meg. Ezeket az utolsó napon felakasztottuk és a gyerekek botokkal szétverték őket, a belőlük kihulló édességet pedig elkapták. Fontos kiemelni, hogy Balassa Emesével közösségformáló, csapatmunkára nevelő játékokat játszottak – számolt be a főszervező, aki külön kiemelte, hogy az idei évben kb. 30-an foglalkoztak a gyerekekkel. Majdnem minden foglalkozást más személy tartotta. Ezzel az volt a céljuk, hogy a felnőttek közül is minél többet bekapcsoljanak a tábor munkájába.

A táborbon óvodások és alsósok vettek részt, mert a felsősöket már nem annyira vonzza ez a fajta kikapcsolódás. Kádár véleménye szerint a táborba járó gyerekek jól érezték magukat és szívesen vettek részt a munkában és a foglalkozásokon. A kisebbek néha elkalandoztak egy picit, de végül ők is befejezték a különböző feladatokat, tudtuk meg tőle. A szülők is örömmel fogadták ezt a lehetőséget, mivel ily módon a gyerekek kicsit kimozdultak a tévé és a számítógép elől.

– A szülők tudták, hogy a gyerekek délelőttönként jó helyen vannak, ahol foglalkozunk velük, és egy kis újat is tanulhattak, ugyanis a foglalkozásoknak a tanulás is része volt, játékos formában. Különböző képességeiket fejleszthették ahelyett, hogy a tévé előtt ültek volna. Elmondhatjuk, hogy a szülők nyugodtan küldték a táborba a gyerekeket – mondta el a főszervező, majd végezetül arról is beszámolt, hogy a Napsütötte nyári tábor teljesen ingyenes volt a résztvevők számára. A kellékeket, az uzsonnát és az üdítőket ingyen kapták a gyerekek. A foglalkozásokon elkészített alkotásokat ki fogják állítani a közelgő új kenyér ünnepén, majd végül megkapják őket a készítőik.

Az idei tábort a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Magyar Nemzeti Tanács, a tartományi kisebbségi titkárság, Topolya község önkormányzata és a zentagunarasi helyi közösség támogatták.