2024. április 25., csütörtök

„Angyalok kezét elengedtem ”

Identitástábor Tóthfaluban

Múlt vasárnap kezdődött és egy héten át tart az Identitástábor Tóthfaluban, ahová ezer évnek egy reménye költözött be egy hétre a templomkertbe és annak vonzáskörzetébe.

Egész nap jönnek-mennek Tóthfaluban (Gergely Árpád felvétele)

Egész nap jönnek-mennek Tóthfaluban (Gergely Árpád felvétele)

Tóthfalu mindig is egy külön sziget volt Magyarkanizsa községben, nemcsak ezért, mert az egyik legkisebb település, hanem azért is, mert mindig valami olyat alkottak a helyiek, amit megjegyez és aztán továbbhordoz a közösség. Nemcsak az ő közösségük, hanem messze földön híressé válnak ennek köszönhetően. Most éppen az Identitástábor zajlik, amire felkaphatjuk a fejünket, hogy miért, kinek, hiszen olyan kevesen vagyunk, minden irányba húzunk, helyezkedünk, de Tóthfalu képezheti számunkra azt az erődöt, ahová jó visszavonulni, megnyugodni, Ismerős Arcokat látni. Míg máshol rég elfeledett sztárocskák emelik az ünnep fényét, itt valódi értékekre helyezik a hangsúlyt és a keddi napra az Ismerős Arcok Zenekart hívták meg sztárvendégnek. Belépve a kapun megannyi bevillanó kép, rég nem látott ember, akik közül egy-kettő hiányzik, de azért még mindig szép ez a hely, ahol Ambrus Imre szobrász faragja Rákóczit, Faragó Zoltán pedig életigenlő tekintetével ad reményt a magyar jövőre. Utasi atya pártfogoltjaival Böjte Csabára emlékeztetve működtet fociakadémiát, és fogad be olyan gyerekeket, akikről a szüleik lemondtak. Százhúsz gyerek érkezett vasárnap Tóthfaluba, és marad ott egy héten át az Identitástáborban, ahol a szórakozás mellett természetesen tanulnak is, úgy, hogy közben észre sem veszik, utaznak, bejárják a Délvidéket, a helyi értékekkel ismerkednek. Utasi Jenő atya elmondta, hogy öröm számára, hogy ennyien összegyűltek a faluban:

– Az idén ünnepeljük templomunk felépítésének és falunk kialakulásának 110. évfordulóját, ezt koronázza meg ez a tábor is. Szép élmény volt, amikor a fiatalok előadták a magukkal hozott tudást, de ismerkednek a mi tájainkkal, Délvidékkel is, hiszen négy napot áttúráznak. Sokan közülük még nem is jártak erre, úgyhogy ebből a szempontból nagy gazdagodás ez nekünk is, hiszen falunk kezd ismertté válni, minden megmozdulás, ami a faluban történik, a falu gazdagodását is jelenti. Talán az első pillanatban nem is ébredünk rá erre, de az idő múlásával rájövünk, hogy építjük jelenünkben a jövőnket. Maga a helyszín a varázsával különlegessé tudja tenni a találkozót – mondta Jenő atya.

A keddi nap volt az, amikor este az Ismerős Arcok együttes is fellépett a tóthfalusi színpadon. Ez megkoronázta a tábort, hiszen semmihez sem fogható az az élmény, amikor egy emberként zúgja a tömeg, hogy „egy vérből valók vagyunk”.

Baksa József, a tábor egyik fő szervezője, a Nemzeti Együttműködési Közösség oszlopos tagja elmondta, hogy a tábor célja a nemzeti identitás megőrzése.

– Öt évvel ezelőtt fogalmazódott meg az ötlet, hogy mindenképp szükséges létrehozni egy olyan tábort, ami a nemzedékeket összehozza, hiszen erre nagy igény mutatkozik. Nagy előnye van annak, hogy a felnőtt korosztály átadja a tudását a fiataloknak, akik ezt jó néven veszik. Nemcsak helyben maradunk, hanem számos kirándulást is szervezünk számukra olyan helyekre, amiket muszáj látniuk. Csúrogon, Aracson is jártak a fiatalok. Az erdélyi, felvidéki, magyarországi gyerekek mind-mind egymásra találnak itt, Tóthfaluban – fogalmazta meg a szervező, és elmondta, hogy itt olyan barátságok szövődnek, amelyek egy életre szólnak.

A fiatalok közül sokan visszatérő vendégek, hiszen az építőtáborokban is részt vettek, otthagyták kezük nyomát például a Mini Vajdaság makettparkban. Esténként táncházat tartanak, napközben pedig az egymásra figyelés a legjellemzőbb a táborban, ahol nemcsak tanulnak a fiatalok, hanem tovább is viszik a falu hírét és az összetartozás érzését.