2024. április 20., szombat

Kecmanović legyőzte Zverevet is!

Lehetséges, hogy sok szakértőnek igaza lesz, hogy elsősorban a kanadai Felix Auger-Aliassime és a német Alexander Zverev között kell keresni a tenisz leendő világelsőjét, amikor majd a mai nagy hármas leteszi az ütőt. A két ifjonc viszont Cincinnatiben nem támasztotta alá a jóslatokat, tetejében mindkettőt egy harmadik fiatal, a szerbiai Miomir Kecmanović győzte le.

Tizenéves korának utolsó napjaiban – augusztus 31-én tölti be a 20-at – Kecmanović a két bravúros győzelemmel bejutott az 50 legjobb közé a ranglistán, az este pedig a nyolcaddöntőben egy rutinos spanyol veteránnal, Roberto Bautistával játszott, mi sem természetesebb, a fogadóirodák szerint teljesen esélytelenként. Vaskos meglepetés lenne, ha Kecmanović ezt az akadályt is venné, biztosra vehető azonban, hogy a meccsre Bautista sem állt ki gondtalanul, és ha valami okból kifolyólag nem a legjobbját nyújtotta, a belgrádit ma ott láthatnánk a negyeddöntőben a Schwartzman–Gasquet meccs továbbjutója ellen.

Kecmanović mindhárom játszmában elsőnek szerzett előnyt, amit csak az elsőben nem tudott megőrizni. Okosan játszott, nagyszerűen fogadott, amivel Zverevet kockázatos adogatásra kényszerítette, és egyrészt annak az eredménye a német 20 kettős adogatási hibája, ami csak hattal kevesebb az egykori svájci híresség Marc Rossett 26-os ATP-csúcsánál.

Nemcsak Kecmanović okozott meglepetést a szerdai játéknapon. Kiesett Sztefanosz Cicipasz, Kej Nisikori és Stan Wawrinka is, míg a nap rangadóján az orosz Karen Hacsanov a titkos esélyesnek tartott, és vitathatatlan tehetsége mellett elsősorban a minősíthetetlen viselkedésével jeleskedő Nick Kyrgiost búcsúztatta, aki az idén már harmadszor sértegette Fergus Murphy ír bírót, és a meccs után kezet sem nyújtott neki.

Ha tehát az éjjel a világelső és címvédő Novak Đoković legyőzte a spanyol Pablo Carrenot, ma a negyeddöntőben az orosz Hacsanov és a francia Lucas Pouille meccsének továbbjutója következik. A torna másik nagy esélyese, a svájci Roger Federer az este a fiatal orosz Andrej Rublyovval játszott, győzelem esetén pedig ma a negyeddöntőben az ugyancsak orosz Danil Medvegyev és a német Jan-Lennard Struff meccsének győztese következik.

A nőknél végre nem volt egy meglepetés sem, a rangadón pedig az ausztrál Ashleigh Barty pedig könnyedén győzte le a volt világelső Marija Sarapovát, és versenyben maradt KarolinaPliškovával együtt a japán Naomi Oszaka világelsősége elhódításáért.