2024. április 24., szerda
EURÓPAI SZUPERKUPA

A Poolé a szezon első serlege

Hatalmas izgalmak után a Bajnokok Ligája-győztes Liverpool hódította el az európai labdarúgó szezon első trófeáját, az európai szuperkupát. Az isztambuli mérkőzésen a két klubtorna, a BL és az Európa-liga nyertese mérte össze erejét, vagyis a Pool ellenfele a másik angol gigász Chelsea volt.

A szakértők és a bukmékerek Jürgen Klopp gárdáját tartották a trófeára esélyesebb félnek, ám a találkozó teljesen kiegyenlített erőviszonyokat hozott. Sőt, először a Lampard-legénység tudott betalálni, Giroud higgadtan értékesítette Pulišić tökéletes kiugratását (36., 0:1). A pihenő után nem sokat kellett várni a mersey partiak válaszára, egy nagy nyomásgyakorlás szülte helyzetben a kapu közvetlen közelében Mané elé került a labda, amit az kíméletlenül bevágott a félig-meddig védtelen kapuba (48., 1:1). A rendes játékidő után jöhetett a hosszabbítás, amely kezdetén ismét a szenegáli került főszerepbe, Firmino másodszor is gólpasszt jegyzett, amikor balról begurította a labdát a csatár elé, aki a léc alá tüzelt (95., 2:1). A Chelsea ezután gólkényszerben játszott, s a rohamoknak hamar meglett az eredménye: Adrián kapus buktatta a betörő Abrahamet, amiért Frappart bíró büntetőt adott; Jorginho élt a lehetőséggel, ismét egálra álltak a felek (101., 2:2).

Mivel 120 percnyi játék sem hozott döntést, jöhettek a tizenegyesek, amelyek során mindenki magabiztos volt, nagyon sokáig úgy tűnt, maratoni dráma következik. Az utolsó kör azonban meghozta a döntést: Szalah értékesítette sajátját, Abraham próbálkozását azonban – a sors fintoraként – Adrián ki tudta fogni.

Klopp mester az alig egy hete Liverpoolba érkező kapust méltatta: „Hihetetlen teljesítményt nyújtott, egészen váratlanul jól védett, hiszen szinte nem is volt felkészülése a csapattal” – mondta a német. „A meccs előtt nem gondoltam volna, hogy ilyen jó lesz megnyerni ezt a trófeát” – kommentálta a sikert.