2024. április 19., péntek
ÉRDEKES HONLAPOK

Demenciakezelés zenével, augusztus 20-a az interneten és jó tanácsok édesapáknak

A demencia kezelésével foglalkozók előszeretettel használják a zenét, mint eszközt a páciensek emlékeinek a felébresztéséhez. Az orvosi kutatások szerint ugyanis a zene nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az emlékezetüket korán elvesztők felidézzék emlékeiket, illetve hogy jobban érezzék magukat, mert lényegében a fiatalkori emlékek, és a zene nyújtják a legerősebb érzéseket az egyének számára. A Brit Közszolgálati Televízió és Rádió (BBC) ezért indította el BBC Music Memories (www.musicmemories.bbcrewind.co.uk) elnevezésű díjmentes szolgáltatását, amely a felhasználók számára népszerű komolyzenei, könnyűzenei és BBC által készítek sorozatok zenéjének hangmintáit tartalmazza.

***

Az idén ünnepeltük az ember Holdra szállásának 50. évfordulóját. Ugyanakkor Elon Musk SpaceX vállalata 2023-ban a magánszemélyek számára is holdutazást szervez, amelynek része lesz egy japán milliárdos üzletember, Jusaku Maezava által finanszírozott, művészekből álló expedíció is, hogy az így Holdra repülő festő, zenész, író, fotóművész, koreográfus, rendező, szobrász, építész és divattervező az utat követően megalkossák a szerzett élményeik által ihletett alkotásaikat. A Dear Moon (www.dearmoon.earth) ennek a világbékét alkotásikon keresztül hirdető expedíciónak az előkészületeiről és résztvevőiről számol be multimediális formában.

***

A legtöbb fiatal szülők számára tanácsadással foglalkozó oldal vagy általánosságban teszi ezt, vagy pedig amolyan „anyakompatibilis”. Márpedig a mai modern világunkban a gyermeknevelésben aktívan résztvevő apáknak is lehetnek kérdései és különböző gondjai. A The Dadsnet (www.thedadsnet.com) szerkesztői egyfajta közösségi portált hoztak létre, ahol az apukák is megoszthatják tapasztalataikat és tanácsaikat. Az oldalon szereplő cikkek a gyermekek korosztálya alapján van felosztva, s elindítottak egy Don”t tell Your Man (Ne mondd meg az anyunak) című internetes rádiófelvétel állományt is az adott tematikára. Ennek a hallgatásához, mindenekelőtt a Global Player podcast alkalmazást kell letölteni, de a Spotify-n és az iTunes-sen keresztül is meg lehet hallgatni az adásokat.

***

A Fantasy Map Generation (https://azgaar.github.io/Fantasy-Map-Generator) segítségével saját magunk által készített szerepjátékokhoz, fantasy-novellákhoz, könyvekhez is könnyűszerrel elkészíthetjük a mi képzeletbeli országunk, világunk térképét.

***

Magyarország kormánya által elindított Isten éltessen Magyarország! (www.augusztus20.kormany.hu) honlapon a kormány által szervezett augusztus 20-ai programok leírása és időpontja mellett az ünneppel kapcsolatos időszerű információkat is elolvashatunk, de bővebben tájékozódhatunk az ünnep eredetéről és történelmi hátteréről is.